Crkva Gospe Trsatske

Apr 16, 2013 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Crkva Gospe Trsatske jedno je od najstarijih hrvatskih marijinskih svetišta, sagrađenih na Trsatu u Rijeci. Prema predaji, 10. svibnja 1291. na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Taj se događaj toliko dojmio ovdašnjeg naroda da su ljudi odmah počeli hodočastiti na trsatsko brdo. Tu se Nazaretska kućica zadržala do 1294 god.kada je prenesena u Loreto, gdje se i danas nalazi.

TRSATSKA  CRKVA 019

Zbog gubitka Svete kućice, neutješnim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena – Majka milosti. Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist, te slika ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice  Marije na Trsatu. Slika stoji na glavnom oltaru a iz crkve se iznosi prilikom procesije na Blagdan Gospe Trsatske ili Velike Gospe.

Gradnju crkve započeo je knez Martin Frankopan, zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine na mjestu gdje se prema legendi od 1291. do 1294. nalazila Bogorodična kućica. Nakon izgradnje doveo je franjevce iz Bosanske vikarije. Svoj konačni izgled crkva je dobila 1824. kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik, kojega do tada nije imala.

TRSATSKA  CRKVA 023

Knez Martin Frankopan uz crkvu dao je sagraditi i  samostan u koji su se 1468 godine doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica sa arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do danas.

U velikom požaru 1629. stradao je veći dio samostana. Samostan je odmah obnovljen te su podignuta dva nova krila, a početkom 19. stoljeća i drugi kat, te su ujedno i započeli radovi u kapeli Zavjetnih darova. Tu se nalaze darovi od 19. stoljeća do danas, a posebno se ističe gotička skulptura Gospe Sinjske.

U sklopu samostana u 17 st. osnovana je i gimnazija za školovanje mladih franjevaca, a tu je više od stoljeća djelovala i teleoška škola, prva trsatska pučka škola i prva bolnica u Rijeci.

TRSATSKA  CRKVA 016

U čast trećeg pastoralnog posjeta Ivana Pavla II. Hrvatskoj 8.lipnja 2003. kada je posjetio i Trsatsko svetište, postavljena je ispred Marijinskog svetišta na Trsat 10. svibnja 2005. brončana skulptura, koja predstavlja papu Ivana Pavla II, koja je nazvana “Trsatski hodočasnik“. Skulptura prikazuje papu kako moli ispred čudotvorne Blažene Djevice Marije 8. lipnja 2003. Skulpturu je otkrio nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, kardinal Josip Bozanić.

TRSATSKA  CRKVA 003

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content