Crkva Sv. Jurja na Trsatu

Apr 5, 2013 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Crkva se nalazi  ispod Trsatske gradine,na prekrasnom vidikovcu sa kojeg se pruža prelijepi pogled na naš Kvarnerski zaljev, od Malih do Velikih vrata pa sve do Učke. Crkva Svetog Jurja na Trsatu ima dugu povjest koja datira još iz 13. stoljeća, kada je osnovana. Crkvu Svetog Jurja mučenika podigli su krčki knezovi Frankopani, koji su dobili Trsat na upravljanje 1223. godine od Kralja Andrije. Crkva je kroz stoljeća a i danas župna crkva Trsata, koja je posvećena zaštitniku Trsata.

Crkva svetog Jurja na Trsatu 003 Crkva svetog Jurja na Trsatu 008

Župna crkva Svetog Jurja mučenika spominje se još 1288. godine u Vinodolskom zakoniku, koji spada među prve pravne dokumente u Europi!

U 16. stoljeću postavljeni su oltari sv. Jurja mučenika, kao i oltar sv. Sebastijana i Blažene Djevice od Karmela. O tome svjedoči ploča svetištu crkve, a prigrađena joj je i  kapela Sv. Dizme, današnja kapela Srca Isusovog.

Prva crkva bila je znatno manja od današnje, bila je produljena do današnjeg kora za vrijeme župnika Nikole (Mikule) Antonića,1660. godine.

Crkva je jako razorena u potresu 1750. godine. Nakon četiri godine 1754., dao ju je iznova obnoviti župnik Josip Zandonati.

U 18. stoljeću sagrađen je današnji kor i toranj u kojem su smještena tri zvona. Glavni oltar nabavio je župnik Jakov Thianić. Na oltaru su kipovi sv. Šimuna i sv. Matije, a u sakristiji je krasan ormar sa intarzijama.

Svake nedelje u župnoj crkvi sveta misa je u 10:30 sati. Dođite na svetu misu u nedelju te pogledajte našu lijepu župnu crkvu Svetog Jurja…

Crkva svetog Jurja na Trsatu 001

2 Komentara + Dodajte komentar

  • U crkvi Sv. Jurja rodio se moj predak Mikula, koji je 1683. preselio u Privlaku (Nin)

    ” Letta 1661 na 5 Oktobra Ja Pop Mikula Antonich Plov(a)n Tersatski kerstih u Cerkvi Svetog Jurja sina Mihovilu Glavanu skostrene i ženej gniega Margariti imenom Mikulom kum biše Ivan Lucić sporal akuma koni žena Pavon Ivana Salomića”

    • Kako je pohvalno znati daleku prošlost svoje obitelji i vratiti se čak u 1661,god.!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content