Etnografski film na Sveučilištu za 3. dob

Feb 24, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Sveučilište za 3. dob iznimno je aktivno i javlja o novom zanimljivom predavanju. U srijedu, 26.2.2014. u 17:00 sati, Filozofski fakultet na Kampusu, 1. kat, učionica 139, nastavljamo seriju kratkih besplatnih predavanja.

Na redu je predavanje “Etnografski film između znanosti i umjetnosti”, a predavač je doc. dr. sc. Sanja Puljar D’Alessio s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Sanja Puljar DAlessio

U izlaganju će se razložiti razvoj i uloga etnografskog filma u antropološkoj znanosti. Antropologija kao znanost o kulturi se tijekom svojega razvoja osim verbalnim iskazima naučila služiti i onim vizualnim; posebice etnografskim filmom. Vizualni pristup u proučavanju kultura je trebao gledateljima približiti neverbalne aspekte kulture, ili one koji su teško objašnjivi riječima: osjećaje i vjerovanja, primjerice. Valjanom etnografijom bi se trebao proizvesti film koji djelomice iskazuje i percepciju subjekata o sebstvu i vlastitoj kulturi. Iznijet ću načine na koje se etnografski film suočavao s ovim problemom.

Za dolazak na predavanje nije se potrebno prijavljivati!

kampus na Trsatu

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content