Haiku na kamiku

Jul 5, 2022 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Kratak osvrt na radionicu stihova kratkog metra

U Klubu umirovljenika Sv. Nikola Turnić na prijedlog umirovljene profesorice Subhije Selesković održana je pjesnička radionica „HAIKU NA KAMIKU“.

Haiku je kratka pjesnička forma, tradicionalan japanski oblik poezije, ima jednu kiticu koja se sastoji od 3 stiha (5-7-5 slogova). Tema haiku pjesništva su priroda i čovjek u njoj, a nastalo je u Japanu u 15. stoljeću. Haiku je  kod nas stekao popularnost među pjesnicima već odavno, a tome su najviše doprinijeli prijevodi japanske poezije na hrvatski jezik čuvenog i svestranog Vladimira Devidea, kojeg su potom, svojim haiku pjesništvom, slijedili mnogi: Jadran Zalokar, Robert Bebek, Borivoj Bukva te osobito pjesnici iz Gorskog kotara. Među prvih tri u svijetu, na pjesničkom haiku natjecanju koje priređuje Japan, uvijek se nalaze Japan, SAD i RH, kako u kategoriji odraslih, tako i u dječjem haiku pjesništvu.

Voditeljica radionice povezala je japanski običaj domaćina da s gostima, prije ispijanja čaja i druženja,  šetaju po vrtu i ondje provode izvjesno vrijeme u tzv. ginko šetnji, s perom i rižinim papirom u ruci, na koji zapišu svoje haiku stihove. Polaznice radionice su u šetnji po morskom žalu na Kantridi skupljale kamenčiće zgodnih oblika sličnih pločici. U Klubu su stvarali stihove nakon motivirajućeg razgovora i igranja zadanim riječima, uz zadržavanje pjesničke slobode. Tako je u četiri, pet druženja srijedom nastalo više od četrdeset haiku pjesama.

Voditeljica radionice Subhija ima dugogodišnje iskustvo u radu s učenicima u srednjoj školi gdje je godinama provodila aktivnost na engleskom jeziku WRITING POETRY AS PLAYING WITH WORDS, Pisanje poezije kao igranje s riječima. Izdala je i jednu zbirku učeničkih stihova, te tiskala tri svoje zbirke, dvojezične. Bila je višegodišnja članica riječkog haiku društva Karolina Riječka.

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content