Hrvatska čitaonica Trsat

Apr 12, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Povijest Hrvatske čitaonice Trsat seže u 19. stoljeće, kada su trsaćani u više navrata iskazali svoj nacionalni osjećaj. 1871. godine obilježili su 200. godišnjicu smaknuća Zrinskih i Frankopana, a 1876 godine osam stotina godina od krunjenja hrvatskog kralja Zvonimira. Slijedeći taj duh, nikla je ideja o osnutku čitaonice.

Čitaonica 032

Prva inicijativa u tom smjeru krenula je od nekoliko viđenijih trsaćana 1876. godine kada su propisana i prva „Pravila družtva narodne čitaonice Trsatske“. Konkretni koraci oko osnivanja Čitaonice na Trsatu započinju 1876. godine, a sam rad Trsatske čitaonice možemo jasnije pratiti od 1887. god.kada je čitaonica formalno uređena.

S godinama je Čitaonica postala premala i neadekvatna  društvenim potrebama Trsaćana. Stoga je dana 3. svibnja 1896. godine održana skupština Društva na kojoj je donesena odluka o podizanju zgrade čitaoničkog Doma. Bio je to veliki i zahtjevan projekat, koji su članovi Društva brzo priveli kraju. Već 31. listopada 1897. godine zgradu Doma su i otvorili. Hrvatska čitaonica Trsat djelo je domaćeg arhitekta Mate Glavana.

Čitaonica 032

Prvi službeni predsjednik bio joj je Josip Linić (Pepić) rođeni Trsaćanin, lokalni trgovac koji je još od mlađih dana gajio hrvatske nacionalne osjećaje. Hrvatske strukture okupljene oko Čitaonice, iz južne, također primorske Hrvatske, dovode na Trsat mladoga i ambicioznog novinara i političara Frana Supila, koji u počecima 20. stoljeća hrabro pokreće u samoj Rijeci moderno novinarsko glasilo, koje postaje poznato i u europskim razmjerima.

Čitaonica 033

U čitaonici se osim svoje primarne djelatnosti organiziraju i kulturna i humanitarna zbivanja poput koncerata, narodnih veselja, pokladnih svečanosti, recitatorskih, vokalnih i dramskih sadržaja, predavanja, plesnih zabava i sl.

Možemo ukratko reći da je Hrvatska čitaonica Trsat, koja bilježi svoju dugu povijest, a u kojoj je također smješten Mjesni odbor Trsata, klub umirovljenika Trsata i restoran Tarsatica, ujedno i centar okupljanja mještana Trsata prilikom raznih društvenih i zabavnih događanja tijekom cijele godine.

Čitaonica 036

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Lijepo i zanimljivo okupljalište mještana Trsata !

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content