“Između dvaju čekanja”

Jan 12, 2022 od     Nema komentara    Objavljeno u: Kultura i zabava

Izložba sisačkog fotografa Miroslava Arbutine Arbe, otvara se u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke (Trg Riccarda Zanelle 1/1), u četvrtak, 13. siječnja, u 19 sati.

U Muzeju grada Rijeke postavljena je izložba sisačkog fotografa koja se otvara u četvrtak, a u petak 14. siječnja u 18,00 sati Vlatko Čakširan iz Muzeja grada Siska održat će u „Kockici“ predavanje o posljedicama  potresa na sisačkoj kulturnoj baštini.

 

Miroslav Arbutina Arbe sisački je fotograf koji je svoj dugogodišnji rad velikim dijelom posvetio gradu u kojem živi i radi. On prepoznaje njegovu energiju, amplitude uspona i padova, poznaje njegove ljude, ulice, detalje. Kao fotograf, on se od 1987. uzdigao iznad pukog promatrača grada te bilježio promjene koje su se u njemu događale. Njegov umjetnički i životni put usmjerio ga je od industrijskog fotografa, preko ratnog fotografa početkom 1990-ih do onog novinskog i umjetničkog. U radu je uvijek pokazivao odmak od zadanih tema u kontekstu potrage za motivima koji izlaze izvan tih tema i na taj je način vježbao oko i poboljšavao sposobnost vizualne komunikacije s javnošću. Time je posjetitelje izložbi navikavao na neobične ili barem nesvakidašnje motive. Te osobine dolaze na vidjelo i u novom izlagačkom koraku Arbutine.

Izložbom fotografija „Između dvaju čekanja“, Arbutina tematizira posljedice razornog potresa koji je pogodio grad Sisak krajem 2020. godine. Ministarstvo kulture i medija uposlilo ga je na dokumentiranju štete na kulturnim dobrima grada zbog izrade popisa štete i kvalitetne konzervatorske dokumentacije. Arbutina je dao izniman doprinos nastojanjima da se grad obnovi nakon potresa. Njegove fotografije su prije svega dokumentarne, ali s jasnim umjetničkim kontekstom. On je također pronalazio razne druge motive, koje običan promatrač ne zapaža. Ti su motivi, iako možda izlaze iz konteksta dokumentarnosti, dio istog mozaika. Emocionalna vrijednost fotografija također se ne može izuzeti iz njegova rada, a o tome govori i nazivom izložbe. Kako je autor naglasio u jednom razgovoru: „Oni koji nisu osjetili ovakvu katastrofu, vjerojatno pomisle da je najgore gubitak kuće, međutim nije. Meni je najgore bilo očekivanje novog potresa, to vrijeme neizvjesnosti između dva udara.“ Upravo je borba s vremenom i prirodom obilježila njegov rad. Arbutina ovom prigodom izlaže 82 crno-bijele fotografije formata 40 x 50 cm.

 

Izložba se otvara u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke (Trg Riccarda Zanelle 1/1), u četvrtak, 13. siječnja, u 19 sati.

Vlatko Čakširan iz Muzeja grada Siska održat će u „Kockici“ predavanje o posljedicama  potresa na sisačkoj kulturnoj baštini. Predavanje se održava u petak, 14. siječnja, u 18 sati. 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content