Kazalište u veljači 2016.

Jan 29, 2016 od     Nema komentara    Objavljeno u: Bez kategorije

U veljaći vas čekaju dvije predstave koje su do sada kod umirovljenika izazivale velik interes. Pogledajte i dođite u Maticu po karte.

Rigoletto, opera, 13. veljače 2016. u 18:00 sati, 48 kuna
Lary Zappia, kazališni redatelj i pilot, nakon gotovo šest godina ponovno je u svojoj izvornoj profesiji – režira Rigoletta Giuseppea Verdija čija će premijera biti u subotu. Prije Rigoletta, na sceni riječkog Kazališta gledali smo njegov hommage J. P. Kamovu, Da je proklet Kam (praizvedba 9. travnja 2010). Dirigent opere dugogodišnje dirigentske prakse u domeni opernog i simfonijskog stvaralaštva je Robert Homen, koji je riječkim orkestrom ravnao i na Novogodišnjim koncertima.
Prema drami Victora Hugoa (Le roi s’amuse / Kralj se zabavlja) i libretu Francesca Marie Piave, ova opera u tri čina nastala je sredinom XIX. stoljeća. Priča je to o grbavcu Rigolettu, dvorskoj ludi Vojvode od Mantove i prokletstvu koje ga prati i na kraju sustiže, o jedinoj njegovoj kćeri, skrivanoj Gildi, koja se zaljubljuje upravo u lažljivog zavodnika Vojvodu, o nevinim žrtvama moćnika, o osveti. Prihvaćajući izazov režije “Rigoletta”, osjećam da njegova bezvremenost i svevremenost leži u žalosnoj nepromjenjivosti ljudske naravi, kaže Lary Zappia.
Trajanje predstave je dva sata i četrdeset i pet minuta s dvije pauze.

kazaliste lože

Seks, balet, 10. veljače 2016. u 19:30, 36 kuna
Seksualna energija je nešto što postoji od našeg nastanka i uvijek je bila vodeća sila iako ju neki ljudi pokušavaju sakriti, dok drugi preuzimaju inicijativu i odgovornost. Što nam seks predstavlja i znači, senzualnost i strast ili metodu reprodukcije? Unatoč neospornim i vidljivim promjenama koje se događaju ljudima kroz stoljeća i manifestiraju na razne načine – odjećom, ponašanjem i okruženjem u kojem žive, postoji nešto iskonsko u ljudskoj biti nesklono promjenama, prirodni instinkt koji je nemoguće zatomiti, uvijek ovdje, uvijek prisutan. Možemo stoga promijeniti kostim, šminku i dekor, ali instinktivna, urođena potreba za dodirom i bliskošću ostat će jednaka i nepromijenjena dokle god živimo. Radimo baletnu predstavu u kojoj materijali i prostor surađuju s plesačem. Kako naša odjeća i odijevanje svakodnevno utječu na ljudsko ponašanje i kakav dojam ostavljamo našom odjećom i energijom. Što očekujemo jedni od drugih? Što tražimo ispod odjeće? Koja je granica? Balet HNK istražuje i prikazuje razine i aspekte seksualnosti, u svim njezinim bojama.

Ivan_Plemeniti_Zajc_Rijeka_0807

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content