Kokošja jaja
U vrlo korisnu namirnicu u prehrani spadaju i kokošja jaja.
Jaja se sastoje od dva jestiva dijela, bjelanjka i žutanjka. Žutanjak je vrijedniji dio za prehranu jer sadrži puno vitamina i minerala. Ima i željeza ali i kolesterola. Istraživanja su pokazala da je taj kolesterol “dobar” jer ne dozvoljava stvaranje ugrušaka u žilama.
Ne treba pretjerivati u konzumiranju jaja ali niti ih zaobići kao hranu. Jaja su lako i brzo probavljiva namirnica, jačaju kosu i nokte, usporavaju probleme sa očima, daju energiju organizmu, a pomažu i kod moždanih funkcija.
Bjelanjak je bjelančevina bez već spomenutih korisnih sastojaka. Treba paziti da se kupuju svježa jaja. Jaja su svježa ako potonu kad se urone u hladnu vodu. Treba ih čuvati u hladnjaku i rok trajanja im je mjesec dana.
Zorica Mladenić, KSO Belveder-Kozala
1 Komentar + Dodajte komentar
Ostavite Vaš komentar!
Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.
hvala na iscrpnom objašnjenju o jajima. U svojih 65 godina nisam se imala priliku upoznati s tom namirnicom. Sad znam nešto više. Možda da nam još nešto napišete o zdravlju a što ne možemo pročitati u časopisima.