Lipanj 2014. u Art-kinu Croatia

Jun 4, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

U lipnju vas očekuje puno kvalitetnih filmskih minuta u Art-kinu Croatia. Pogledajte ponudu i odlučite sami što vas zanima.
U ciklusu filmova Vatroslava Mimice (od 5. do 8.6.) naći će se filmovi Prometej s otoka Viševice, Ponedjeljak ili utorak te Kaja, ubit ću te! koji se smatraju uzornim primjerima europskog modernističkog filma, te Događaj koji spada u Mimičinu klasičnu fazu. Svi ti filmovi čine važan dio stvaralačkog uspona autorskog filma bivše Jugoslavije šezdesetih godina prošlog stoljeća. Također, program donosi i izbor iz kratkometražnih filmova – Animrani filmovi Vatroslava Mimice. Ulaz je slobodan na program u cijelosti.

Četvrtak, 5.6., 20:00 sati, Prometej s otoka Viševice, režija: Vatroslav Mimica, uloge: Slobodan Dimitrijević, Janez Vrhovec, Mira Sardoč; Jugoslavija, 1964., 92 min. – drama / gost: Vatroslav Mimica

 • Mate Bakula, sredovječni, pomalo već oronuli direktor važnog zagrebačkog poduzeća, otputuje sa suprugom na rodni otok Viševicu kako bi prisustvovao svečanom otkrivanju spomen-ploče, posvećene partizanima tog kraja. Za vrijeme boravka na otoku, Matu salijeću uspomene iz prošlosti, na partizansku mladost, prvu ljubav odnosno prvu suprugu i na silan vlastiti entuzijazam oko dovođenja struje na otok, koji mještani nisu shvatili.

Petak, 6.6., 18:00 ANIMIRANI FILMOVI VATROSLAVA MIMICE (cca 70 min.)
– INSPEKTOR SE VRATIO KUĆI (režija: Vatroslav Mimica, Hrvatska, 1959., 11:34 min.)
– STRAŠILO (režija: Vatroslav Mimica, Jugoslavija, 1957., 10 min.)
– SAMAC (režija: Vatroslav Mimica, Jugoslavija, 1958., 13 min.)
– HAPPY END (režija: Vatroslav Mimica, Jugoslavija, 1958., 10 min.)
– MALA KRONIKA (režija: Vatroslav Mimica, Jugoslavija, 1962., 11 min.)
– TIFUSARI (režija: Vatroslav Mimica, Jugoslavija, 1963., 14 min.)

Subota, 7.6., 19:00 sati, Kaja, ubit ću te!, režija: Vatroslav Mimica, uloge: Zaim Muzaferija, Uglješa Kojadinović, Antun Nalis; Jugoslavija, 1967., 87 min. – drama / krimić
Nedjelja, 8.6., 19:15 sati, Događaj, režija: Vatroslav Mimica, uloge: Pavle Vuisić, Srđan Mimica, Boris Dvornik; Jugoslavija, 1969., 88 min. – drama

 • Djed i unuk odlaze na sajam prodati konja. Na povratku, prate ih lugar i njegov podmukli kompanjon Matijević s namjerom da ih opljačkaju. U šikari dođe do obračuna…

Ponedjeljak, 9.6., 19:00 sati, Festival tolerancije
Riječka edicija Festivala tolerancije održava se po drugi put za redom te donosi 6 filmskih naslova. Festival tolerancije prvi je put organiziran 2007. godine u Zagrebu pod imenom Festival židovskog filma kao jedini festival te tematike u regiji. Od tada festivalski program svake godine nudi sadržaje prijeko potrebne današnjem društvu, ne samo na nivou bogaćenja kulturnog programa donošenjem i prezentacijom kvalitetnih i visokovrijednih umjetničkih radova već i utjecajem na podizanje razine svijesti o značenju tolerancije i uvažavanja različitosti u suvremenom društvu. U dva dana programa, 9. i 10. lipnja, u 19:00 sati pogledajte dokumentarne filmove dok termin u 21:00 sat donosi program igranih filmova.

art kino

NEKE STVARI NE TREBA SAKRITI (režija: Lidija Špegar, Hrvatska, 2014., 30 min., dokumentarni)

 • Film prati istraživanje Nives Jagodić o njezinu djedu, dr. Jozi Jagodiću, doktoru u bjelovarskoj općoj bolnici koji je posthumno dobio priznanje „Pravednik među narodima“. Kroz njezina putovanja i razgovor s čovjekom kojemu je dr. Joza Jagodić spasio život, saznajemo kakvom se riziku izlagao kroz čitav Drugi svjetski rat kako bi spašavao civile od sigurne smrti. Njegov život otkriva što je to u ljudima zbog čega u jednom trenutku naprave nešto plemenito i pravedno pa i po cijenu vlastitog života.

SLOMLJENA TIŠINA (režija: Bob Entrop, Nizozemska / Poljska / Srbija / Njemačka, 2013., 85 min., dokumentarni)

 • U ovom filmu, romski radio reporter Orhan Galjus, rođen u Kosovu, s filmašem Bobom Entropom, putuje kroz Njemačku, Poljsku i Kosovo. Oni pokušavaju otkriti zašto su Sinti i Romi šutjeli o genocidu počinjenom nad njihovim ljudima. Tijekom Drugog svjetskog rata pola milijuna ih je ubijeno. Korak po korak, Orhan otkriva da je taj dio povijesti Sinta i Roma skriven i boji se da će buduće generacije postati otuđene od svojih korijena. Što ovi ljudi koji već stoljećima žive u Europi moraju učiniti da bi ih se shvatilo ozbiljno? Zašto negiraju svoje podrijetlo, kao onomad i Picasso i Charlie Chaplin? Što je sa sadašnjim generacijama takozvanih “Cigana”? Vide li oni poveznice između progona u prošlosti i isključenja i diskriminacije danas? Ponavlja li se povijest?

21:00 sat, KARDINAL ŽIDOV (režija: Ilan Duran Cohen, Francuska, 2013., 96 min., igrani)

 • Ovaj snažni film temelji se na istinitoj priči o Jean-Marie Lustigeru, poljskom Židovu, koji se pridružio katoličkom svećenstvu te je imenovan pariškim biskupom. Njegovo otvoreno isticanje dvostrukog identiteta kao „katolika Židova“ donijelo mu je prijatelje i neprijatelje iz obje religije. Lustigerova religijska podijeljenost nalazi se na velikom testu kad skupina časnih sestara karmelićanki odlučuje sagraditi samostan na rubu Auschwitza. Kako će se Lustiger postaviti?

Utorak, 10.6., 19:00 sati, NAŠ POSAO (režija: Maja Šubarić Mahmuljin, Slovenija, 2014., 8 min., kratki)

 • Ljubljana, sadašnjost. Blaž Kužnik budi se rano ujutro i sprema se za odlazak na posao u restoranu “Druga violina”. Pri izlasku iz auta vidi se da Blaž ima Downov sindrom i da teško hoda. Blaž u radnoj odjeći izlazi podvoriti goste i pratimo ga kako od jutra do kasnog podneva s osmjehom odrađuje svoju smjenu u restoranu. I njegov najbolji prijatelj Peter ima zdravstvenih poteškoća, ali i on svoj posao radi vrlo ozbiljno i sa zadovoljstvom. Blaž priča o svome životu, poslu, prijateljima, hobijima, željama i ostvarenjima.

PRAZNI VAGONI (režija: Ed Gaffney, SAD / Poljska / Španjolska / Njemačka / Bugarska / Izrael, 2011., 83 min., dokumentarni)

 • “Prazni vagoni” pripovijedaju nevjerojatnu priču o preživljavanju više od 50.000 Židova u Drugom svjetskom ratu i o masovnom ubojstvu 11.393 Židova iz područja u Grčkoj i Makedoniji pod kontrolom Bugarske. Zavjeru o ubojstvu svih europskih Židova obilježili su “državnom tajnom”, no bez obzira na oznaku tajnosti, ona je bila drsko javna. Snimke vlakova čine zločin vidljivim. Kada je zavjera otkrivena, mnogi Bugari, crkveni vođe i sindikalisti, odvjetnici i liječnici, digli su se na noge. Bismo li riskirali svoj život da spasimo nekoga u dubokoj nevolji? Ovi hrabri Bugari ohrabruju nas da moramo i da možemo.

21:00 sat, IGRE (režija: film nastao na ITW radionici Festivala tolerancije, Hrvatska, 2014., 8 min., igrani)

 • Drama “Igre” odvija se za vrijeme Drugog svjetskog rata u Zagrebu te prikazuje opasnosti tada aktualnih propaganda. Klara (6) izlazi van iz zgrade kako bi se igrala s drugom djecom. Vani se, međutim, susreće s Dječakom na čijoj ruci vidi Davidovu zvijezdu. Moli ga da joj posudi zvijezdu kako bi se njome igrala te joj je Dječak nakon oklijevanja daje.

ŽIRAFA (režija: Rani Massalha, Palestina / Italija / Njemačka / Francuska, 2013., 85 min., igrani)

 • Yacine je veterinar u jedinom preostalom zoološkom vrtu u zapadnoj Palestini. Živi sam sa svojim desetogodišnjim sinom Ziadom. Ziad prijateljuje s dvije žirafe u zoološkom vrtu i čini se da jedino on može komunicirati s njima. Mužjak žirafe ugiba zbog zračnih napada u regiji. Njegova družica Rita neće preživjeti ako joj veterinar ne uspije pronaći novog partnera. Jedini zoološki vrt koji bi to mogao osigurati nalazi se u Tel Avivu…

art kino

Srijeda, 11.6.,20:00, International Short Film Festival Oberhausen
The Latin American Experience

 • “Put prema susjedu” je dugo vremena bio slogan festivala. Iako je Oberhausen, najprije, imao Istočnu Europu na umu, postojali su drugi ‘susjedi’, primjerice latino-američka ‘Treća kinematografija’ koja je igrala veliku ulogu u Oberhausenu 60-ih i 70-ih. Ovi su se filmovi fokusirali na društvenu i političku situaciju u latino-američkim zemljama, ukazujući na siromaštvo i američki imperijalizam. Heynowski i Scheumann slučajno su postali svjedocima napada na predsjednika u Santiagu i napravili dokumentarni film o tome. Tajna formula, gotovo nepoznato remek-djelo, zapravo stoj kao rođenje prave umjetnički izazovne, eksperimentalne kinematografije u Meksiku. Na kraju, pogledat ćemo u trenutnu situaciju i pronaći kontinuitet i još mnogo toga.

Pogledajte:
– SUGRAĐANI (režija: Walter Heynowski, Gerhard Scheumann, Njemačka Demokratska Republika, 1974., 8 min.)
– TAJNA FORMULA (režija: Rubén Gámez, Meksiko, 1966., 43 min.)
– PREMA DOMOVINI (režija: Cinematografía Guatemalteca, Gvatemala, 1983., 11 min.)
– NJEGOVO IME (KLAUN) (režija: Felipe Bracança / Marina Meliande, Brazil, 2004., 15 min.)

Čevrtak, 12.6., 19:00, Surreal Animation (NADREALNA ANIMACIJA), cca 85 min.

 • Sedam nagrađivanih animiranih filmova u kojima se autori ne srame zauzeti politički stav. Program putuje kroz vrijeme prateći povijest animiranog filma, posebice onih nadrealnih različitosti. Mnogi su radovi odavno stekli status klasika, pogotovo oni Borowczykog, Švankmajera, Szczechura i Rybczynskiog. Program otvara Helmut Herbst koji, manje ili više po prvi puta, dotiče neke važne kontinuitete u njemačkoj povijesti, od najočitijih to su Hitlerov fašizam i poslijeratno zapadnonjemačko društvo. Suzan Pitt ulazi u svijet ženske psihologije u SAD-u tijekom 70-ih u revolucionarnim bojama.

Pogledajte:
– CRNO-BIJELO-CRVENA (režija: Helmut Herbst, Njemačka, 1964., 6 min.)
– IGRE ANĐELA (režija: Walerian Borowczyk, Francuska, 1964., 12 min.
– HOBI (režija: Daniel Szczechura, Poljska, 1968., 8 min.)
– ŠPAROGA (režija: Suzan Pitt, SAD, 1978., 18 min.)
– TANGO (režija: Zbigniew Rybczynski, Poljska, 1981., 8 min.)
– GUMB (režija: Robert Saakjanz, SSSR, 1990., 8 min.)
– SMRT STALJINIZMA U ČEŠKOJ (režija: Jan Svankmajer, Velika Britanija, 1991., 10 min.)

21:00 sat

Fringes of U.S., Mickey Mouse in Vietnam, režija: Lee Savage; SAD, 1968., 1 min.
Oh dem Watermelons, režija: Robert Nelson; SAD, 1965., 11 min. | World, režija: Jordan Belson; SAD, 1971., 7 min.
Low (R.E.M.), režija: James Herbert; SAD, 1990., 6 min.
Letters From Home, režija: Mike Hoolboom; SAD, 1996., 15 min.
Home Stories, režija: Matthias Müller; Njemačka, 1990., 6 min.
Auto Center Drive, režija: Bjørn Melhus, Njemačka, 2003., 28 min.

Petak, 20.6., 19:00 sati, Ciklus filmova Abdellatifa Kechichea

 • Ciklus francusko-tuniškog redatelja Abdellatifa Kechichea donosi pregled filmova od njegovog prvijenca «Za sve je kriv Voltaire» o mladom Tunižaninu koji dolazi u Pariz u nadi za boljim životom, preko romantične drame «Igre ljubavi i slučaja» i tajne «Tajne kus-kusa» u kojem pratimo život arapske obitelji koja živi u lučkom gradiću na jugu Francuske. Posljednji film ciklusa, «Adelin život» (Blue Is the Warmest Color / La vie d’Adèle – Chapitres 1 et 2), broji više od 50 filmskim nagrada i donosi priču o ljubavnoj vezi Adèle i Emme.

Za sve je kriv Voltaire (La faute à Voltaire), režija: Abdellatif Kechiche, uloge: Sami Bouajila, Élodie Bouchez, Bruno Lochet; Francuska, 2000., 130 min.) – drama

21:15 Igre ljubavi i slučaja (L’esquive), režija: Abdellatif Kechiche, uloge: Osman Elkharraz, Sara Forestier, Sabrina Ouazani; Francuska, 2003., 117 min. – drama / romantičn

Subota, 21.6.

19:00, Igre ljubavi i slučaja
21:15 Za sve je kriv Voltaire

Ponedjeljak, 23.6.

18:00 Tajne kus-kusa (La graine et le mulet), režija: Abdellatif Kechiche, uloge: Habib Boufares, Hafsia Herzi, Farida Benkhetache; Francuska, 2007., 151 min. – drama
21:00 Adelin život (La vie d’Adèle – Chapitres 1 et 2), režija: Abdellatif Kechiche, uloge: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche; Francuska, 2013., 179 min.
Utorak, 24.6.

18:00 Adelin život
21:00 Tajne kus-kusa

art kino

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content