“Nordijci” u Bakru

Mar 31, 2023 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

U utorak, 28. ožujka održala se redovna hodnja sekcije nordijsko hodanje s  pomalo neuobičajenom rutom, a bez uobičajenog asesoara, štapova za nordijsko hodanje.

U utorak, 28. ožujka gotovo pedeset ljubitelja nordijskog hodanja okupilo se u Bakru, starom gradu u blizini Rijeke kojeg uglavnom znamo po njegovom prekrasnom zaljevu i luci, nekadašnjoj koksari, ribolovu – posebno onom na tune, i Pomorskoj školi – i to bi više ili manje bilo sve. Većina Riječana u Bakar dolazi prošetati po rivi, popiti kavu u nekom od popularnih kafića i kupiti čuveni proizvod pekare „Bakarski baškot“. Malo je, međutim, onih koji su ovaj gradić imali priliku upoznati bolje, prošetati uskim uličicama, uz brežuljak prema Turskoj kući, crkvi sv. Andrije i Kaštilu, saznati poneku zanimljivost iz bogate prošlosti grada i vidjeti bar dio njegovih znamenitosti.

 

Upravo s idejom boljeg upoznavanja ovog starog i prelijepog grada, koji svojom kulturno-povijesnom baštinom to i više nego zaslužuje, krenuli su „Nordijci“ (ovog puta bez štapova) u za većinu novo iskustvo.  Sa zbornog mjesta u blizini Pomorske škole, šećući i zastajkujući, najprije po rivi, pa uz Jaz i Perilo i zatim po kegulama uzbrdo, slušali smo nevjerovatnu priču o „slobodnom kraljevskom gradu“ i njegovim poznatim i manje poznatim stanovnicima. Naš vodič bio je profesor Boro Štrbac, izvrstan poznavatelj povijesnog, kulturnog i trgovačkog značaja Bakra, i izuzetno zanimljiv pripovijedač. Obilazak je trajao preko dva sata, i bio prepun sadržaja. Teško je nabrojati sve zanimljivosti ovog malog, a u povijesti velikog grada, i zato ga treba posjetiti, a za vodiča potražiti prof. Štrbca. I da, na kraju šetnje svakako kupiti topli, meki bakarski baškot i pojesti ga odmah, a one tvrde, suhe, ponijeti sa sobom i uživati kasnije, uz kavu ili čaj.

prof. Jasminka Batagelj

 

 

 

 

 

  

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content