Otvorenje 7. sezone Art-kina

Sep 18, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

U petak, 19. rujna u 20:00 sati kreće nova, sedma sezona Art-kina. Članovi Matice imaju besplatan ulaz na navedene predstave.Sam početak nove sezone donosi riječku premijeru nagrađivanog filma Autofocus Borisa Poljaka i Kutiju Nebojše Slijepčevića. Posebni gosti svečanog otvorenja su, uz redatelje, i producentica filma Kutija Vanja Jambrović te glumac Igor Hamer.

KUTIJA, Hrvatska, 2013., petak, 19.9. u 20:00 sati
U zagrebački kvartovski kafić u kojem se skupljaju dečki iz obližnje kladionice jedan stranac ostavi neobičnu kutiju na čuvanje uz molbu da ne gledaju što je unutra. No znatiželja i dosada natjeraju momke da otvore kutiju, a kad ih stranac uhvati na djelu, situacija se naglo zakomplicira. Gledatelju je jasno da dečki rade krivo, ali istovremeno i njega zanima što je u kutiji. Negativci u filmu zapravo su gonjeni istom motivacijom kao i gledatelj filma, što dovodi gledatelja u ambivalentnu situaciju.
Trajanje: 25 min.
Režija: Nebojša Slijepčević

AUTOFOCUS, Hrvatska, 2013., petak, 19.9. u 20:00 sati
Autofokus je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća, koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena je na slikovitom brežuljku, sa stablom bora koje raste pored nje. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi.
Trajanje: 26 min.
Režija: Boris Poljak

projektor

25 FPS 2014 – 29. i 30. 9.

Povodom 10 godina festivala 25 FPS u Art-kino, i ove godine, donosi izvanredan program.

1. ODE FILMU – 29.9. – 18:00 sati

GIRAGLIA, Francuska, 1968.
Psihodelične slike nižu se na ritam i glazbu Messe pour le temps présent Pierrea Henryja i Michela Colombiera za balet Mauricea Béjarta. Spektakularan i duhovit apstraktni film u nadmoćnom cinemascopeu.

MAKETA NASELJA, Village modèle, Francuska, 2013.
Naselje u ovom filmu djelimice je nadahnuto sjevernokorejskim propagandnim neseljem Kijong-dong. Hayoun Kwon otkriva scenografiju i poziva nas u fikciju i posredno putovanje. Ovaj film svjedok je tom gradu duhova u njegovu stvarnom stanju mehanizma fikcije.

MAGLA – PROLAZ #14, Brouillard – passage #14, Kanada, 2013.
Uslojavanje u kameri višestrukih putanja na kratkoj šetnici. Rola završava kada stignemo do ruba jezera.

VIŠAK VJETRA, A Surplus of Wind, Francuska / Bosna i Hercegovina, 2014.
Dejan govori o zimskim bazenima, drveću i noći. Boban govori o osmijesima, gradovima i jugu. Dejan i Boban su blizanci. Ovo je film o dva tijela. Dejan radi kao građevinar u Parizu. Boban radi kao vatrogasac u mojem rodnom gradu. Ako linije kojima se oni kreću zapisuje superstruktura – ekonomska, globalna politička i suvremena komunikacija – onda im riječi i slike koje dijele omogućuju da iscrtaju drugačiji način da budu zajedno.

STVAR, Thing, Belgija / Italija / Francuska, 2013.
Arhitekt govori o gradu koji je projektirao. Putujemo njegovim virtualnim pamćenjem do beskonačnog, izmišljenog prostora. O sjećanju mjesta, nepostojećim zgradama i nastavku prošlosti u današnjim urbanim obrascima. Arhitektove ideje ne poprimaju određen oblik, no to ih ne čini manje privlačnima. Stvar otkriva nepouzdanu, no prelijepu stvarnost.

stolice u kinu

2. ČAROLIJA ZA OBRANU OD TAME, A Spell to Ward Off the Darkness, Francuska / Estonija, 2013. – 29.9. – 20:00 sati
Obilježen usamljenošću, ekstatičnom ljepotom i optimizmom najmračnije vrste, Čarolija za obranu od tame radikalan je prijedlog postojanja utopije u sadašnjosti. Prati neimenovani lik u tri naoko različita trenutka njegova života. Pridružujemo mu se kao dio skupine od 15 ljudi na malom estonskom otoku, zatim u izolaciji i divljini veličanstvene sjeverne Finske i tijekom koncerta kao pjevaču i gitaristu norveškog black metal-benda.

art kino

3. ODE FILMU II. – 30.9. U 18:00

KUĆNE PRIČE
Home Stories, režija: Matthias Müller, Njemačka, 1990., 6 min.

PJESMA SUNCU
Sun Song, režija: Joel Wanek, SAD, 2013., 15 min.

KRUTI OTPAD
All That Is Solid, režija: Louis Henderson, Francuska / Gana, 2014., 16 min.

KINO CRVENA ZVIJEZDA
The Red Star Cinema, režija: Silvestar Kolbas, Hrvatska, 2014., 11 min.

HAKIRANI KRUG
Hacked Circuit, režija: Deborah Stratman, SAD, 2014., 15 min.

art kino

4. LET YOUR LIGHT SHINE – 30.9. U 20:00

Expanded cinema

Ova zbirka filmova propituje formalna načela apstraktnog filma, razvijajući zanimanje za nađene materijale, produkcijske moduse u stalnom razvoju, oblike rada i ulogu ukrasa u svakodnevnom životu. Ispitujući hijerarhije estetske vrijednosti i napetosti između visokog i niskog, ovi radovi proučavaju ulogu apstraktne animacije u postpsihodeličnoj klimi. Štandovi se isprepleću s muzejskim darovnim dućanima. Sublimno s bendom Sublime. Šarene majice sa štandova i vrećice iz jeftinih dućana tvore živopisne spektakle iz uskrslog mrtvog kapitala i banalnih svakodnevnih predmeta. Ovi stroboskopski hvalospjevi – koji slave spektar apstrakcije od transcendentnih vizualnih doživljaja do optičkih fascinacija iz kompleta za kemiju – dovode do sukoba na pozornici velikog rock-koncerta, plesa svjetlosti u planetariju i filma.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content