Prevencija bolesti

Feb 27, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

U ovim kišovito-snježnim i prohladnim zimskim danima česte su pojave prehlade,viroze i gripe od kojih nisu imuni ni mladi, a posebno osobe treće životne dobi.Razlogom je to da je upravo u ovom periodu programom prevencije zdravlja članova Kluba, uz ostale mjere, predviđeno i edukativno predavanje o značaju i korisnosti održavanja i jačanja imunološkog sustava.

Dana 15.veljače ove godine o ovoj tematici je u prostorijama Kluba izlagao poznati internist-specijalist doktor Jadranko Jelić. Naglasio je da je imunološki sustav jedan od najznačajnijih obrambenih mehanizama u održavanju zdravlja svakog živog bića. Iz izlaganja možemo zaključiti da je za održavanje i jačanje ovog za život tako važnog mehanizma potreban, prije svega, svakodnevni uredan život to jest život bez šokova i stresa.

predavanje dr. Jelić

Na to se, svakako, nadovezuje konzumiranje zdrave hrane koja sadrži potrebne količine ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vitamina i minerala. Ovom zanimljivom i vrlo korisnom predavanju prisustvovao je veliki broj članova Kluba. Njih je posebno zanimalo kako izbjeći sve veću upotrebu lijekova i kako danas možemo biti sigurni da jedemo zdrava hrana.

predavanje dr. Jelić1

Može li se, zapravo, danas povjerovati da je hrana koju trošimo doista zdrava i korisna za naš organizam? Prisutna genetika u proizvodnji sirovina za našu hranu govori nam da se uz hranljive tvari, sve češće u hrani pojavljuju i toksične materije, kao što su aflatoksin, trihineloza, ptičja gripa, kravlje ludilo i druge štetne materije za naš organizam. Kako se na ova pitanja ne mogu dati decidirani odgovori dr. Jelić napominje da i mi sami možemo i moramo ponešto korisno činiti a naše zdravlje, ili ćemo sve više povećati potrošnju lijekova i učestalije posjećivati liječnika.

Prema njegovim riječima i tada, kada nismo sigurni u kakvoću hrane koju jedemo, moramo još više voditi računa o strukturi i količini hrane, koju unosimo u naš organizam. Šetnjom, vježbama i masažom tijela, koje imaju izuzetno pozitivan učinak na održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Budući se ova edukacija preklapa s danima Valentinova za sve prisutne uz zvuke glazbe upriličeno je koktel druženje.

 

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Uz pozdrav ovakvim akcijama, izdvojio bih tek jednu rečenicu:

    ”Budući se ova edukacija preklapala s danima Valentinova za sve prisutne, uz zvuke glazbe, upriličeno je koktel druženje”.

    I dodao malo pitanje:

    A što je prilikom koktel druženja za sve prisutne ”proizvelo zvuke glazbe” ? Kakav zvučnik, gramofon, PC ili što već? ”Bravo” !

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content