Prezentacija i proglašenje tradicijskih barki

Jun 2, 2016 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

U sklopu Fiumare 2016, Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije na Korzu je točno u podne, ispred ulaza u Turistički Informativni Centar ( TIC ) održano proglašenje najizvornije tradicijske barke ovogodišnjeg festivala.

Odabrane barke su kao predstavnici pomorske tradicije i autohtone povijesti razvile jedra točno na mjestu gdje je u prošlosti, nekada davno i bilo more i ne slučajno samim time itekako doprinijele simbolici i unikatnosti Fiumare. Središte povijesti pomorske, kvarnerske tradicije i našeg kraja je nekada davno bilo upravo na tom mjestu pa je i zasluženo da se na njemu nastavila i nastavit će se i dalje.

Jedra pod urom

Nazočni su bili zamjenik gradonačelnika grada Rijeke Miroslav Matešić, profesor pri pomorskom fakultetu Dinko Zorović, te vlasnici izloženih barki.

Predaja plakete

Kao najbolja ovogodišnja barka proglašen je “Jadran“ te je upravitelju uručena plaketa za ovogodišnju, najizvorniju tradicijsku barku. Prilikom malog obraćanja svim prisutnima, pozvanima i slučajnim prolaznicima koji su zastajali i pratili cijelu malu svečanost, na vrlo elegantan i duhovit način, prof. Zorović je ukratko dao svoju zadnju riječ, primorsko– pomorski blagoslov ovogodišnjem dobitniku.

Guc “Jadranka“ je, kako je izjavio još jutros bio u akciji vađenja mreže iz mora, ali “dojedrivši“ nakon toga na Korzo, što dokazuje izvrsnu organizaciju cijelog Festivala.

Jadran

Iz riječi prof. Zorovića jasno se dalo zaključiti da je sve pomno pregledano, svi stručni aspekti i elementi za ocjenjivanje su bili pod pravim okom, pravog poznavaoca mora, pomorstva, kako autohtonog, tako i u svim ostalim područjima.

Plaketu je upravitelju “ Jadrana “ uručio zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić. Nakon toga je na “Jadranci“ podignut simbolični, ali u isto vrijeme punovažeći stijeg europskog pomorstva koji će i ostati na njegovom jarbolu.

Prezentacija tradicijskih barki koje sudjeluju na festivalu će biti postavljena do 2.6.2016. od 9:00 do 20:00 sati.

Isto tako u izlogu TIC-a je postavljena izložba fotografija tradicijskih barki, “Mala Barka”.

P6015460 P6015457

Ovo je samo jedno od mnogobrojnih događanja koja će se održavati u sklupu ovogodišnje  FIUMARE,  koja je prebogata sadržajima.

Alan Dešić

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content