Prirodoslovni muzej Rijeka

Nov 30, 2016 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Prirodoslovni muzej je ustanova čija je djelatnost vezana uz prikupljanje, prepariranje i čuvanje prirodoslovnih predmeta sa područja Kvarnera Istre i Gorskog Kotara.

Utemeljen je 1876. godine, otvoren za javnost 1946. godine i nalazi se u zgradi obitelji Grofa NEGRONI. Zgrada okružena zelenilom u susjedstvu Guvernerove palače sastoji se od  suterena, prizemlja i kata sa malim parkom u suterenu.

Kustos Muzeja gospođa Željka Modrić Surina objasnila je da u sastavu postave ima 90.000 eksponata iz koje se može saznati o prirodnoj baštini, povijesti istraživanja i sadašnjoj zaštiti Riječkog područja. Dodala je da zbog renoviranja suterena i kata zgrade muzeja na raspolaganju je samo prizemlje.

prirodoslovni-muzej-rijeka_zivotinje

Na ulazu u predvorju prizemlja mogu se vidjeti fosili riba,školjaka kao i fotografije otisaka predhistorijskih životinja koje su obitavale na ovom području. Hodajući dalje u centralnoj dvorani pažnju privlače dva velika preparirana morska psa sa otvorenim ustima i zubima. Sa strane na zidovima nalaze postavci riba,školjaka,rakova i morske flore Jadranskog mora. Vrlo zanimljivo uređen stakleni pod po kojem se hoda sadrži mnoge Jadranske ribe i rakove koje su lijepo uočljive i prepoznatljive u ribarnicama. U parku u suterenu posađeno ukrasno i ljekovito bilje kao i neka egzotična stabla sa obiljem plodova.

prirodoslovni-muzej-rijeka_morski-psi

Muzej priređuje radionice za predškolsku i školsku  dob učenika kao i organizaciju rođendana. Surađuju u raznim predavanjima i organiziranjem izložbi a aktualna je izložba DIVOVI PATAGONIJE koja je otvorena do veljače 2017. u skladištu Exportdrva na Delti.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content