Putevima Frankopana

Jun 8, 2022 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Izleti i putovanja

Posjet novootvorenim prostorijama Kluba umirovljenika općine Čavle, 7. lipnja. 

Članovi sekcije nordijskog hodanja Matice umirovljenika grada Rijeke odazvali su se pozivu u posjet Klubu umirovljenika općine Čavle. U utorak, 7. lipnja, posjetili smo novootvorene prostorije na adresi Griža 16, te se upoznali sa sadržajima koje Klub pruža.

 

Klub je otvoren krajem travnja i namijenjen je osobama treće životne dobi s područja Urbane aglomeracije Rijeka. Osim edukativnih radionica iz područja prevencije bolesti, održavanja zdravlja, kulture življenja te pomoći kroz pravno savjetovanje, posjetitelji mogu koristiti računala, ili se jednostavno družiti u vrlo ugodno opremljenom klubu namijenjenom za zabavu, rekreaciju,  druženje i edukaciju. Nakon osvježenja koje su nam vrijedni domaćini pripremili, krenuli smo prema gradu Grobniku u obilazak Frankopanskog kaštela, utvrde koja je svojom arhitekturom i posadom sprječavala tursku invaziju i pljačku.

Na putu smo se zaustavili na Brajdama, u OPG-u Frankulin, koji je jedini proizvođač sireva na Grobniku. Tu smo kušali ove grobničke specijalitete.

 

Kaštel je građen od ranog srednjeg vijeka, uz česta širenja i nadogradnje, posebno u vrijeme Frankopana i Petra Zrinskog. Tu se danas nalazi interpretacijski centar Putevima Frankopana koji čuva povijest i priču o ovoj hrvatskoj feudalnoj obitelji, porijeklom s otoka Krka. Pod motom Heroji imaju svoj kraj, priče o njima ne, saznali smo bogatu povijest kaštela te zakoračili u živu, autentičnu scenografiju obitelji Frankopan na području Krka, Vinodola i Gorskog kotara.

 

Puni dojmova i ponosa na bogato povijesno naslijeđe vratili smo se u svakodnevicu, uz obećanje da ćemo ponovno doći i dovesti svoje najmlađe.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content