Savjet klubova Doma Kantride

Apr 25, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno

U utorak 23. travnja održan je u Domu za stare i nemoćne osobe Primorsko goranske županije Kantrida, sastanak savjeta klubova starijih osoba Doma Kantrida. Savjet  klubova sastavljen je od najužih rukovodstava klubova. Predsjednica Savjeta klubova je gospođa Rozika Skorupan, predsjednica KSO Zamet. Sastanku je bila nazočna i ravnateljica Doma gospođa Marija Maras te radna terapeutica gospođa Marlen Marić Mikac.

Na sastancima Savjeta raspravlja se o pitanjima bitnim za funkcioniranje klubova te odlučuje o rješavanju problema koji su zajednički za sve klubove.

Ovoga puta, teme za obuhvaćene raspravom odnosile su se na aktivnosti i probleme u klubovima od posljednjeg našeg susreta do danas, te planovi za ovu godinu.

U raspravi je istaknuto  da klubovi ispunjavaju svoje planove i zadaće zbog kojih su i osnovani. To je  prvenstveno preventivno djelovanje na očuvanje preostale fizičke i mentalne sposobnosti osoba starije životne dobi kroz bavljenje sportom i drugim rekreativnim djelovanjem. Zadatak je članstva u klubu da svojim volonterskim radom i djelovanjem vode brigu i o osobama koje žive same u svojim stanovima i ne dolaze često u Klub. Njima se treba posvetiti posebna pažnja da se uključi u društveni život. Osamljenost je jedan od velikih problema osobama koje nakon smrti bračnog druga ostaju sami. Raspravljajući o toj temi na osnovi iznesenih primjera, možemo primijetiti da ni naši obiteljski liječnici nemaju dovoljno vremena posvećivati se baš takvim starijim osobama – samcima.

Osim što volonteri mogu pomoći olakšanju ovakvih situacija, u Domu Kantrida postoji poseban Odsjek pomoći njege u kući.

U tom odsjeku provode se djelatnosti pomoći njege u kući, pomoć starijim osobama alarmnim sustavom  „Halo pomoć“ te prehrana starijih osoba svakodnevnom distribucijom obroka u kuće korisnika.

Posebni dio i posebna priča su pučke kuhinje smještene u sklopu klubova ili u njihovoj blizini.

Kako ne bih previše govorila o djelatnostima Odsjeka Doma, ta tema biti će obrađena u posebnom članku.

Raspravljajući o radnom vremenu klubova za vrijeme ljeta i velikih vrućina, dogovoreno je da Klubovi koji mijenjaju radno vrijeme, na svojim sjednicama Klupskih vijeća donesu takve odluke i obavijeste članstvo.

Ugodno je bilo čuti u raspravi o velikom doprinosu naših članova u klubovima za uspjeh web stranice penzića Rijeke, te sudjelovanje u natjecanju za „naj on-line penzići“. Ova vrsta aktivnosti zahtijeva dosta općeg znanja i spretnosti te svakodnevno usavršavanje u računalnim vještinama. Teme su razne i baš zato su stranice vrlo posjećene. Nastavljamo sa takvim aktivnostima i dalje.

Picture 038

Romana Brnada, KSO „Belveder-Kozala“

 

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Korisna izmjena zapažanja i primjena u radu klubova !

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content