Šetnje planinarske sekcije u ožujku

Apr 20, 2016 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

Planinarsko društvo Transverzalac koje organizira i vodi šetnice članove Matice, u ožujku je uspješno odradilo sve planirane izlete.

Evo pregleda tih izleta po danima uz prikaz nekoliko fotografija:

Subota 05. 03. 2016. Polazište je bilo na Sv. Križu kod Zvjezdarnice pa preko vrha Kačjak u kanjon Rječine. Razgledali smo ruševine mlina Žakalj i Matešićevog mlina. a onda novoizgrađenom šetnicom i mostom na Rječini, spustili se kod napuštenih hala i zgrada Tvornice papira i došli u grad.

Fotografija3463

Kod svakog mlina i kao i kod tvornice papira upoznavao sam članstvo s poviješću i značajem ovih građevina za grad. Kada smo došli u blizinu izvora Zvir odakle se vodom napaja čitav grad, zadržali smo se promatrajući novoizgrađene objekte, uz objašnjenja koja je to količina vode te kako se vrši pregled i transport vode vodovodom.

Fotografija3450

Tu sam im pokazao da u brdu Kozala postoje bunari za vodu Zvir II A, a u unutrašnjosti brda Sv. Katarina je smještena hidroelektrana koja dobiva vodu iz Rječine tunelom iz jezera Valići i nakon odrađene zadaće vraća se u svoje korito. Primijetio sam da je bilo osoba koje nisu znali da je sve to postojalo i da to sve postoji na ovom mjestu. Fascinantno je vidjeti mostove obilaznice na Rječini odozdo prema gore.

Fotografija3448

Četvrti izlet u ožujku bio je zanimljiv za sve učesnike a bilo nas je 22, jer taj dan bio dan šparoga pod nazivom “Šparožijada na Kičerini”.

Fotografija2711

Svake godine napravimo fritaju od šparoga na Kičerini  pa smo i ove godine odlučili to napraviti. Došli smo busom do Kukuljanova i kod samog okretišta i parkirališta imali smo malo povijesti. Naišli smo na natpis koji nam govori da je tu u blizini iznad mjesta Ponikve na jednom vrhu brda nalazi Gradina. Osobno sam ranije bio na izviđanju i tu sam našao malo vidljive konture zidina i hrpe obrađenog kamena. Drugo se nema što vidjeti iako je staza do vrha označena.

CAM00251

Bolji pogled imamo sa Kičerine jer je viši, 494 m n/v i ima pogled na drugu stranu (Gradina 351m n/v). Na padinama Kičerine smo se rasporedili u tri skupine svaki vodič je imao svoju skupinu i pazio na njih da se što ne dogodijer je teren pun šparoga i težak jer je kamenit.

CAM00272

Nabrali smo dosta šparoga donijeli jaja i ostalih delicija pripravili dosta fritaje napravili švedski stol na šatorskom krilu te uz muziku i pjesmu proveli dan na čistom zraku uz prekrasno druženje. Dok smo brali šparoge jedan mali pljusak kiše koji je trajao 5-10 min gotovo nam je pokvario raspoloženje, ali je odmah ugrijalo sunce i sve je prošlo u najboljem redu.

 

CAM00256

Jedna grupa je otišla ranije i oni su na Čavle stigli na bus u 17:00 sati a druga grupa u 19:00 sati. Slike sve govore o ovoj šparožijadi.

Fotografija3513

Radivoje Mitrović, predsjednik PD Transverzalac

 

2 Komentara + Dodajte komentar

  • Vaše slike su pune veselja i super druženja da bih najrađe uskočila u ODMAH.
    Pokrenuli ste me i uskoro ćemo se upoznati. Sretno i veselo svima, uz najljepše pozdrave Slavna Vojnović

    • Drago nam je da ćete nam se pridružiti!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content