STOP debljanju u karanteni

Kako spriječiti debljanje uz izazove punih hladnjaka i ograničenog kretanja.

 

Stroge epidemiološke mjere ograničile su nas na prostor vlastite kuće ili stana. Uz to, vjerojatno smo dobro opskrbljeni hranom za moguću nestašicu. Puni hladnjaci, malo kretanja i više ležanja čini dobitnu kombinaciju za debljanje, posebno kod onih koji su tome skloni. Evo nekoliko savjeta kako kombinacijom prehrane i vježbanja doskočiti tom problemu. Fitonutricionizam nam nudi nekoliko zanimljivih mogućnosti koje nije teško slijediti.

Savjet 1: 
OBAVEZNO IMAJTE TRI OBROKA DNEVNO
Uvijek imajte 3 obroka dnevno. Potrudite se da budu u pravilnim vremenskim razmacima od 5 ili 6 sati. Doručak bi trebao biti kalorijski jači, ručak umjeren, a večera kalorijski najslabija. Ako logički razmišljamo, nakon spavanja nam treba svježi izvor energije, u tijeku dana podržavamo tu istu energiju, a navečer bismo trebali uglavnom trošiti. Time će biokemijskim procesima u tijelu biti “jasno” da će na vrijeme dobiti izvor energije i da nema potrebe za skladištenjem masti kao rezerve.


Savjet 2: NE JEDITE NAKON 20 SATI
Neki romanski narodi odlikuju se vrlo lijepom linijom, npr. Talijani ili Francuzi. Jedan od razloga za to je njihova skromnost u večerama i skromnost u količinama hrane. Dok je u našoj regiji obilje hrane dokaz blagostanja i imanja, naši zapadni susjedi više uživaju u kvaliteti nego kvantiteti. I uglavnom rano večeraju. Ukoliko zbilja morate pojesti nešto poslije 20 sati, neka to bude obični nearomatizirani jogurt ili neko voće. Možda možete uzeti i neku od zdravih grickalica, opisanih u savjetu 4. Ali pokušajte ne jesti kasno navečer. Time ćete pokrenuti postupak trošenja vlastitih masnih rezervi.

Savjet 3: NIKADA NE KOMBINIRAJTE MASTI I UGLJIKOHIDRATE
Uz sadašnje epidemiološke mjere više vremena provodimo u kući. Ako smo se ikada žalili da “nemamo vremena za pažnju u prehrani”, sada te izlike ne drže vodu! Za početak je potrebno naučiti što su:
– ugljikohidrati (hrana od brašna, škroba, pašta, krumpir, riža, slatkiši)
– masti (biljna i životinjska ulja, proizvodi od masti)
– proteini (meso i mesne prerađevine), s tim da je meso uglavnom kombinacija masti i proteina.
Sad kada to znamo, dobro zapamtimo da masnoća ne ide sa ugljikohidratima! Kako to izgleda u praksi? Ako imate meso, nemojte ga kombinirati sa prženim ili pečenim krumpirom ili pireom. Nemojte niti sa rižom ili paštom. Uz meso poslužite bilo koje povrće, budite kreativni. Tu kombinacijama nema kraja. Uz to, NE JEDITE KRUH, on je čisti ugljikohidrat i time ćete podržati odlaganje masnih naslaga u adipocite (masne stanice).

Savjet 4: NE JEDITE SLATKIŠE I GRICKALICE
Znam da je teško gledati TV , a ne imati ništa za grickanje. U potpunosti razumijem tu potrebu jer sam i ja jedan od tih. No, ako već moramo nešto grickati, puno su zdravije sjemenke, poput suncokreta ili kikirikija ili čips od jabuke. U trgovinama zdrave prehrane nudi se pregršt grickalica od namirnica koje imaju nizak GI, npr. kuglice od prosa. Vrlo jednostavna i zdrava grickalica, koja može zamijeniti smoki i štapiće.

Savjet 5: HRANITE SE PO GLIKEMIJSKOM INDEKSU
Ovdje na stranici besplatno možete naći GI bazu podataka namirnica. Glikemijski indeks dogovorena je vrijednost kojom ugljikohidratna namirnica podiže glukozu u krvi i time aktivira hormon inzulin. Podizanjem količine inzulina u krvi omogućavamo taloženje masti u masne stanice i posljedično debljanje. Pošto je ugljikohidrate teško izbjeći, dobro je da ih uzimamo po glikemijskom indeksu. Ugljikohidrate sa vrijednosti preko 50 trebalo bi izbjegavati, dok su oni sa vrijednosti ispod 50 dobrodošli.

Savjet 6: VJEŽBAJTE!
Poput gospodina Tonija, i mi preporučujemo da vježbate, nema potrebe da dodajemo psovku koja se nalazi u originalu. Ili možda da dodamo… Često se misli da se u kući ne može vježbati i da su za to potrebne sprave. Potpuna laž! U kući možete vježbati i dobro se oznojiti, čak u vrlo kratkom vremenskom roku. Internet vrvi filmovima u kojima mladi treneri prezentiraju vježbe bez sprava. Vježba u duljini od 45 min bit će dovoljna da u danu potrošite barem jedan obrok. Počnite sa zagrijavanjem nekoliko minuta, pa krenite na žešće vježbanje. Bez ovoga teško da ćete održati optimalnu tjelesnu težinu.

Ne varajmo se! Ukoliko se ne budemo pojačano kretali i pazili što jedemo, ZBILJA ĆEMO SE UDEBLJATI. 

 

Autor: Goran Smirčić

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content