Suočavanje sa stresom u starijoj dobi

Apr 5, 2013 od     5 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

U četvrtak 4.  travnja u Klubu umirovljenika i starijih osoba Krimeja održao se prvi od šest predviđenih susreta pod nazivom Trening relaksacije.U javnosti je prisutno vjerovanje da osobe starije životne dobi nisu pod stresom jer su do te dobi već riješile sve probleme. Međutim, stručnjacima je jasno da se osobe starije životne dobi i dalje suočavaju s nizom specifičnih stresnih situacija koje ta dob donosi.

Trening relaksacije krimeja 3          trening relaksacije Krimeja

Iako postoje brojne tehnike kojima se može smanjiti doživljaj stresa, za stariju populaciju posebno je prikladna jedna vrsta znanstveno provjerene tehnike meditacije koja će biti korištena u ovom treningu. Ova metoda ne zahtijeva prethodnu pripremu sudionika ni određeni stupanj obrazovanja, a mogu je koristiti osobe s različitim tjelesnim oštećenjima i/ili bolestima. Ima blagotvoran učinak na funkcije koje su često oštećene kod starijih ljudi, poput opažanja, održavanja pažnje ili pamćenja. Također, ova tehnika povoljno djeluje i na zdravlje, posebice na krvni tlak, srčani ritam i imunitet. Utječe i na osjećaj dobrobiti i kvalitete života, može pomoći kod osjećaja depresivnosti i bezvoljnosti koje starije osobe često osjećaju.

Trening relaksacije 4       trening relaksacije krimeja2

Trening relaksacije odvijat će se kroz šest susreta. Prvi i zadnji susret trajat će po dva sata, dok će ostali trajati 1 sat i 30 minuta. Susreti će se odvijati četvrtkom, od 16 do 18 sati, u prostoru Kluba umirovljenika i starijih osoba Krimeja. Treninge  vode  studentice Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Tanja Babić, Katja Bilić i Maša Cek, uz stručni nadzor djelatnice OGU za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, psihologinje mr.sc. Kristine Dankić.

Studentice psihologije

Tijekom prvog susreta na kojem je sudjelovalo 15 umirovljenika, od čega trinaest ženskih te dva muška člana, studentice su već nakon uvodnih riječi uspostavile odličan kontakt sa prisutnim članovima navevši ih da se svatko ukratko predstavi te da pronađe pridjev koji ih najbolje opisuje, a počinje istim slovom kao i njihovo ime. Vježba je polučila salve smijeha pa su se tako između ostalih predstavile nedostižna Neda, miroljubiva Marica, dobra i draga Dinka, jednostavna Jasna, tužni Tomislav te ambiciozna(ali ne uvijek) Anica… U nastavku su studentice predstavile tehnike koje će se provoditi na slijedećim susretima. Tijekom razgovora umirovljenici su iznijeli svoja iskustva o stručnim tehnikama relaksacije s kojima su se susreli, ali i podijelili jedni s drugima načine na koje se najbolje opuštaju. Tako su spomenute duge šetnje u prirodi, posebno uz more, zatim heklanje, kuhanje, čitanje, glazba, a moglo se čuti, naravno od muške populacije, da za relaksaciju uvijek dobro dođe i jedna piva..pa ‘ko voli nek’ izvoli!

5 Komentara + Dodajte komentar

  • Jako dobro i željela bi se pridružiti ako je moguče.Ovo je moj prvi komentar za ove susrete

    • Poštovana gđa Milica,
      zahvaljujemo na komentaru i obavještavamo vas da, ukoliko niste prisustvovala prošlog četvrtka, u ovom ciklusu ne bi više bilo moguću primanje novih članova u grupu budući je zbog kvalitete provođenja radionice broj sudionika ograničen. Trudit ćemo se organizirati što više sličnih događanja, tako da vas upućujemo da pratite naše obavijesti na portalu, putem maila, oglasne ploče i Radio Rijeke.

  • Odlično ste organizirani.Svakako nastojte još širiti programe n.pr.zajedničke odlaske u kazalište,ili kino.U Zagrebu nam neka kazališta daju i besplatne karte (obično jedan dan unaprijed,ili na dan predstave)ili po povoljnijoj cijeni.Želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu.Pozdrav svima.

    • Hvala lijepa, pozdrav i vama iz Rijeke!!

  • jako je to dobro za nas penzice. Hvala našim studenticama Katji, Maši, Tanji . Ma

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content