Svibanj 2015. u Art-kinu Croatia

May 5, 2015 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

U nastavku članka pročitajte koje vam se projekcije nude u Art-kinu Croatia tijekom svibnja 2015. Program je zaista bogat pa se nadamo da ga nećete propustiti.
Utorak, 5.5. – otvorenje, ulaz slobodan
SIGNALI NAD GRADOM
Manifestacija «Signali nad gradom», povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke, održavat će se u Art-kinu od utorka, 5. do nedjelje 10. svibnja. Gledatelji će moći pogledati filmski program sastavljen od izvrsnih suvremenih i kinotečnih filmova, a što će najaviti i prvi program Rijeka: nekad i sad koji zanimljivo spaja starije filmske zapise s jednim sasvim novim.
U srijedu, 5. svibnja u 19 sati u Art-kinu premijeru će imati kratki film Moja Rijeka kojeg je snimala filmska družina Doma mladih Rijeka, a za cjelovit pregled gradske povijesti prikazat će se Rijeka u obnovi Branka Marjanovića iz 1946. godine, Jedan dan u Rijeci redatelja Ante Babaje iz 1955. te Rijeka, luka srednje Europe u režiji Mate Relje iz 1963. godine. Filmska ekipa Doma mladih Rijeka od 11 učenica i učenika osnovnih škola, pod vodstvom mentora Josipa Šarlije, osmislila je kratki art film Moja Rijeka u kojem slobodnim, plesnim korakom prolaze gradom te prikazuju svoje viđenje Rijeke. Istog dana, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 20 sati bit će otvorena izložba.
Kinotečni će se program nastaviti u srijedu, 6. svibnja u 18 sati kada će biti prikazan film Signali nad gradom prema kojem je, zbog snažne antifašističke poruke, i nazvana manifestacija. Nakon filma uslijedit će tribina Antifašizam između povijesti i pamćenja u kojoj sudjeluju Vjeran Pavlaković, Dragan M. Markovina, Boris Pavelić i Milovan Pisarri.
U četvrtak u 18 sati na rasporedu je klasik talijanskog neorealizma Rim, otvoreni grad redatelja Roberta Rossellinija na čijem je scenariju radio i Federico Fellini, a čije grandiozne scene Rima izgledaju veličanstveno na filmskom platnu. Triler Val bit će u Art-kinu u petak u 18 sati, a inspiriran je stvarnim događajima u jednoj američkoj školi u kojoj se eksperiment s ideologijama izmakao kontroli. Školski zadatak o autokraciji uskoro zaživi i izvan razreda te se sve više mladih pridružuje pokretu Val koji nesumnjivo podsjeća na crnu njemačku povijest tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća. Idi i gledaj u subotu, 9. svibnja u 18 sati donosi doživljaje dječaka koji uzima pušku mrtvom vojniku te se pridružuje lokalnim partizanskim snagama. Ovaj ruski naslov slovi za jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena.
U sklopu Signala nad gradom pripremljen je i program za srednje i osnovne škole. Osnovnoškolci će gledati «Trči, dječače, trči» oskarovca Pepea Danquarta, a za srednje škole prikazat će se igrani film «Sophie Scholl: Posljednji dani» te dokumentarac «Buntovnici nogometa».
Posljednji će dan programa, u nedjelju, 10. svibnja ugostiti kultnog redatelja Želimira Žilnika. Žilnik će predstaviti svoj posljednji film Destinacija_Serbistan te održati predavanje o metodologiji dokumentarnog filma za mlade – Žilnikove metode. Nakon filma, održat će se Razgovori oko filma o imigrantima koju će moderirati Nebojša Zelić.
19:00 RIJEKA: NEKAD I SAD –izbor kratkih filmova
RIJEKA U OBNOVI, režija: Branko Marjanovićem; Jugoslavija, 1946., 13 min.
RIJEKA, LUKA SREDNJE EUROPE, režija: Mate Relja; Jugoslavija, 14 min.
JEDAN DAN NA RIJECI, režija: Ante Babaja; Jugoslavija, 1955., 15 min.
= svečano otvorenje manifestacije SIGNALI NAD GRADOM
Povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke pripremljen je filmski program kojim će se zapoloviti povijesnim tokovima grada na Riječini, ali i kojim će se pokazati kakava Rijeka danas.
Otvaranje Signala nad gradom donijet će i premijerno prikazivanje hratkog filma kojeg je pripremila snimla filmska skupina Doma mladih Rijeka kojim će nam predstaviti svoje viđenje Rijeke danas.
Za povijesni pregled smo pripremili Rijeka u obnovi Branka Marjanovića iz 1946., Jedan dan u Rijeci u režiji Ante Babaje iz 1955. te Rijeka, luka Srednje Europe Mate Relje iz 1963. godine.

stolice u kinu

Utorak, 6.5., ulaz slobodan
18:00 SIGNALI NAD GRADOM, režija: Žika Mitrović, uloge: Aleksandar Gavrić, Miha Baloh, Marija Tocinoski; Jugoslavija, 1960., 91 min. – drama
Trudeći se osloboditi suborce iz bolnice okupirana grada, grupa partizana upada u neprijateljsku klopku, upravo u trenutku kad je sretan ishod akcije već bio na pomolu. Partizani se odluče na riskantan i krajnje neizvjestan proboj preko mosta…
19:30 Tribina: Antifašizam između povijesti i pamćenja / Vjeran Pavlaković, Dragan M. Markovina, Boris Pavelić, Milovan Pisarri

projektor

Ponedjeljak, 11.5., ulaz slobodan, poželjna rezervacija (karte se dižu isti dan)
19:00 Religija i javnost: Teresa Forcades «Socijalna pravednost i kršćanstvo u Europi danas»
U sklopu niza Religija i javnost, koji je pokrenut na Filozofskom fakultetu u Rijeci, 11. svibnja gostuje poznata katalonska benediktinka Teresa Forcades s predavanjem “Socijalna pravednost i kršćanstvo u Europi danas”.
Teresa Forcades, benediktinska časna sestra iz Barcelone, doktorirala je medicinu i magistrirala teologiju na Sveučilištu Harvard. U trideset i prvoj godini pridružuje se benediktinskome redu. Poznata je društvena aktivistica, po mnogima jedna od ikona europske ljevice, budući da ne bježi od propitivanja kršćanstva i socijalnih pitanja, kritike kapitalizma, kao i otcjepljenja Katalonije. Vatrena je feministica koja ujedno kritizira i ulogu žena u Crkvi. Sestra Teresa Forcades gostovala je prošle godine na Festivalu alternative i ljevice (FALIŠ) u Šibeniku, što su mediji snažno popratili, te je bila otvoreno kritizirana od crkvenih struktura u Hrvatskoj.
Gostovanje Terese Forcades posljednje je u nizu Religije i javnosti, čime taj niz zaokružuje svoje bavljenje odnosnom kršćanstva i društvenih pitanja koja su se kretala od nacionalizma, homoseksualnosti, pobačaja, vjerskog i sekularnog ekstremizma, pa sve do socijalnih pitanja koja će Teresa Forcades dotaknuti.
Predavanje i razgovor u Art-kinu Croatia bit će održani na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

art kino

_________________________________________________________________________

srijeda, 13.5.
19:00 Ciklus filmova Francesca Rosija – otvorenje programa / slobodan ulaz
RUKE NAD GRADOM (Le mani sulla città), režija: Francesco Rosi, uloge: Rod Steiger, Salvo Randone, Guido Alberti; Italija / Francuska, 1963., 105 min. – drama¸

četvrtak, 28.5. , ulaz 10,00 kn
10:00 Jutro u kinu: UBOJICE FAZANA (Fasandræberne), režija: Mikkel Nørgaard, uloge: Fares Fares, Nikolaj Lie Kaas, David Dencik; Danska, 2014., 119 min. – krimić / triler
Detektiv Carl Morck, vođa Odjela Q za neriješene zločine, dobiva dosje o ubojstvu iz 1987. godine, tada 18-godišnjeg brata i 17-godišnje sestre. U to vrijeme sumnja je pala na šest prijatelja iz internata, no policija nije imala dokaza. Devet godina kasnije, član te grupice priznao je zločin i otišao u zatvor. Grupica nekadašnjih studenata sada je ugledna skupina građana, no njihova bolesna požuda nije se ugasila. Ovi ljudi se boje jedne stvari – žene beskućnice koja zna njihovu tajnu.
____________________________________________________________________________________________
Ciklus turskoga filma / od 28.5. – ulaz na sve naslove slobodan
Peti Ciklus turskoga filma donosi pet suvremenih filmskih naslova turskoga porijekla. Ciklus će svečano otvoriti glazbena drama «Yozgat Blues» koja prati Yavuza (58) koji pjeva popularne pjesme 70-ih, no njega je karijera na silaznoj putanji. Uz javne nastupe, Yavuz i podučava glazbu. U nastavku Ciklusa na repertoaru Art-kina će se naći i njemačko-turska drama «Kalup», drame «Merjem» i «Čestica» te romantična komedija «Ljubav voli slučajnosti»
četvrtak, 28.5.
20:00 YOZGAT BLUES, režija: Mahmut Fazil Coskun, uloge: Ercan Kesal, Ayça Damgaci, Tansu Biçer; Turska / Njemačka / Francuska, 2013., 93 min. – komedija / drama / glazbeni
petak, 29.5.
19:00 KALUP (Küf), režija: Ali Aydin, uloge: Ercan Kesal, Muhammet Uzuner, Tansu Biçer; Turska / Njemačka, Turska, 2012., 94 min. – drama
21:00 Pasolini
subota, 30.5.
19:00 MERJEM (Meryem), režija: Atalay Tasdiken, uloge: Zeynep Çamci, Ismail Hacioglu, Zerrin Sümer; Turska, 2013., 95 min. – drama
nedjelja, 31.5.
19:00 ČESTICA (Zerre), režija: Erdem Tepegoz, uloge: Jale Arikan, Rüçhan Caliskur, Özay Fecht; Turska, 2012., 80 min. – drama
21:00 LJUBAV VOLI SLUČAJNOSTI (Ask Tesadüfleri Sever), režija: Ömer Faruk Sorak, uloge: Mehmet Günsür, Belçim Bilgin, Altan Erkekli; Turska, 2011., 118 min. – drama / romantični

art kino

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content