U jesen stižu više mirovine…

Aug 4, 2023 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Prema prvim izračunima umirovljenik s prosječnom braniteljskom mirovinom dobit će oko 80 eura više, a umirovljeni saborski zastupnici mogu očekivati povišicu od 140 eura…

Čini se da se umirovljenici imaju čemu radovati – nakon što su stigli podaci Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći u svibnju i inflaciji u lipnju, sada se pojavio i konkretan izračun kako će se to reflektirati na rast mirovina. Može se procijeniti koliko će iznositi rast mirovine od srpnja, poslije ljetnog usklađivanja – prema trenutnim procjenama, može se očekivati rekordna povišica od oko 8,5 posto, izračunali su na portalu mirovina. hr.

Podaci za lipanj

Jedino što još nedostaje da se ovaj izračun i potvrdi, jest podatak za prosječnu plaću u lipnju, a s obzirom na to da je trend stalno povećanje, i mirovine će to pratiti. Naime, Državni zavod za statistiku ovog tjedna objavio je podatke o bruto plaći za svibanj, a koja iznosi 1.562 eura, što je vrlo važno za izračun ljetne stope usklađivanja koji će biti proveden u rujnu, kada će umirovljenici primiti mirovine za kolovoz i razliku za srpanj.

Analitičar Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper izračunao je za portal mirovina.hr da bi s novim podacima stopa usklađivanja trebala biti 8,28 posto. No s obzirom na dogovoreno povećanje plaća u javnom sektoru od 1. lipnja, procjenjuje da bi povišica za umirovljenike u konačnici mogla iznositi punih 8 i pol posto

Zadnje proljetno usklađenje mirovina provedeno je u ožujku, s primjenom za prvih šest mjeseci ove godine, i iznosilo je 5,37 posto. S ovim novim povećanjem od 8,5 posto, prosječna mirovina koja je u lipnju iznosila 467,53 eura, porasla bi za gotovo 40 eura.

Lakše se diše

Logično, što su mirovine veće, to će i povišica za pojedinog umirovljenika biti veća, pa će umirovljenik s prosječnom braniteljskom mirovinom dobiti oko 80 eura više, a umirovljeni saborski zastupnici mogu očekivati povišicu od 140 eura, izračunali su na specijaliziranom portalu mirovina.hr. Za potvrdu treba međutim pričekati podatke DZS-a koji će biti objavljeni 20. kolovoza.

Umirovljeničke udruge već godinama traže da se usklađivanje provodi po 100-postotnom iznosu većeg faktora rasta, neovisno je li riječ o rastu plaća ili inflacije. No, ako se tvrdnje analitičara Šempera ostvare, ovo će biti najveće usklađivanje otkako je 1999. godine uveden ovaj model rasta mirovina temeljem promjena u plaćama i inflaciji. Zasad je rekordno usklađivanje iz srpnja prošle godine koje je iznosilo 6,18 posto.

Kako umirovljenici glavninu svojih prihoda troše na (preskupu) hranu te režije, spomenuto usklađivanje omogućit će starijoj populaciji samo da lakše diše. Naime, i dalje je prosječna starosna mirovina isplaćena u lipnju oko 440 eura, a to je i dalje samo oko 39 posto prosječne neto plaće u državi.

 

Izvor: www.novilist.hr

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/poznato-je-koliko-bi-trebale-porasti-mirovine-ove-jeseni-ovo-rujansko-uskladivanje-ce-se-osjetiti-evo-zbog-cega/

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content