Zajedno u različitosti- susjedstvo Pehlin

Dec 18, 2020 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Susjedstvo Pehlin u sklopu programskog pravca 27 susjedstava provodi brojna događanja u petak, 18. prosinca u vremenu od 12:00-17:00 na području MO Pehlin. 
Pehlin, riječka četvrt s dugom povijesti periferije, danas je najprepoznatljiviji kao multikulturna zajednica. Uz hrvatsko stanovništvo, ovdje žive i svoje kulturne specifičnosti njeguju brojne druge
zajednice poput zajednice Roma ili Čeha. Na Pehlinu djeluju i brojne karnevalske skupine, a Pehlinski feštari jedni su od pokretača Riječkog karnevala. I to nije sve!
Pehlinska inicijativa objedinjava različitosti sa željom da se potakne međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje onih koji tamo žive, ali i onih koji će Pehlin tek posjetiti. Uslijed Covid-19 okolnosti program se prilagodio i otpočinje idejom o zdravlju čovjeka i prirode odnosno pehlinskim nomadskim hodanjem.

U potpunosti svjesni trenutne situacije susjedstvo Pehlin i razdragano društvo Mjesnog odbora Pehlini Matice umirovljenika Rijeka aktivnosti provode kroz cijelu godinu. Osmišljeni program namjenjen je svim dobnim skupinama a riječ je o rekreativnom „nordijskom“ hodanju, koje kad se izvodi na Pehlinu dobija svoj nomadski karakter. Idejni odmak od globalno uvaženog nordijskog hodanja ima još jednu razinu sadržaja ove rekreativne aktivnosti. Osim brige o sebi i svom tijelu u pehlinsko nomadsko hodanje ubraja se i briga o okolišu. Tako hodači uvijek u svoje šetnje uvedu i ekološke aktivnosti. Razlog tomu je što Pehlin kao lokalitet spada u zelenu zonu grada kroz koji su isprepletene staze i šetnice kojima se može lutati pehlinskim šumama i šumarcima, i baš kao Drenova i za Pehlin se može reći da su zelena pluća grada Rijeke. U poslijepodnevnom dijelu programa Češka beseda svojim aktivnostima spasiti će božično raspoloženje i Danom otvorenih vrata Češkog doma na Pehlinu izlagati će različite sadržaje, a kreativna sekcija „A je to“ demonstrirati će izradu čeških pernika. Drugim riječima Pehlin će preplaviti miris medenjaka. Međutim tu program ne prestaje te se nastavlja u virtualnom prostoru gdje Mali Kosićev priređuje čakavski šušur. Poveznica će biti objavljena na Dan susjedstva na stranicama https://www.facebook.com/penzici.rijeka. U organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije te udruge EU-Rom, u virtualnom prostoru svoj će doprinos programu predstaviti i KUD Pehlin Kings, prateća plesna skupina legendarnog benda Pehlin Kings. Europsko susjedstvo: Timișoara 2021, Solidart i Kazališni kolektiv Basca/udruga Solidart, Rumunjska.
Nositelji inicijative: Mjesni odbor Pehlin (Rijeka), Češka beseda Rijeka; Vijeće romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Udruga EU-ROM (Rijeka); Osnovna škola Pehlin (Rijeka), Matica Umirovljenika grada Rijeke.

PROGRAM

12:00 sati – Pehlinsko nomadsko hodanje i razgovor o „Pehlinu budućnosti“
Vrijeme: 12:00 do 13:30 sati
Početna lokacija: dvorište Doma kulture Pehlin

Okupljanje šetača u dvorištu Doma kulture Pehlin, gdje će se u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama prikupiti osnovni kontakt podaci nazočnih. Prognoza je sunčana!
Napomena: Broj sudionika je razdijeljen u manje grupe uz držanje neophodne distance i nošenje maski, a sukladno trenutnim epidemiološkim mjerama.

14:30 sati – Dan otvorenih vrata Češke besede
Vrijeme: 14:30 do 17:00 sati
Lokacija: Češki dom T. G. Masaryka, Ćićarijska ulica 20
Program: prigodna izložba posvećena dugogodišnjem djelovanju Češke besede, „Tradicijski predmeti“– izložba etno sadržaja uz prezentaciju izrade tradicionalnog slatkiša pernika (medenjaka) i
demonstracija njihovog ukrašavanja. Svim uzvanicima i posjetiteljima biti će uručen tajni recept pernika kako nam Covid-19 okolnosti ipak nebi preuzele božićni ugođaj s mirisom medenjaka.
Online: plesna točka mladih članova i članica KUD-a Pehlin kings
Lokacija: https://www.facebook.com/penzici.rijeka
Online: Predstavljanje čakavske poezije Ivana Rudanovića
Lokacija: https://www.facebook.com/penzici.rijeka
Napomena: Tijekom aktivnosti potrebno je pridržavati se aktualnih epidemioloških mjera.

O PROGRAMU I SUDIONICIMA

Različitosti klasterirane po riječkim kvartovima najvidljivije su u izoliranoj situaciji Pehlina, kao i u odnosu sugrađana prema tom dijelu grada poimajući ga dalekim i izdvojenim dijelom. U Rijeci danas još uvijek svjedočimo o nevidljivim granicama grada koje i “prišlići” brzo nauče i počinju prepoznavati. Problem kvalitete i osnovnih životnih uvjeta, infrastrukture grada, urbanizma i kulture problem je svih građana ovog grada, ne samo onih koji žive u Pehlinu. Pehlinska inicijativa i program “Zajedno u različitosti” program je poticanja razumijevanja i tolerancije u društvu sa željom da se potakne međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje onih koji tamo žive ali i onih koji će Pehlin tek posjetiti. Pehlin je riječka četvrt koja je imala dugu povijest periferije prije nego je rastom Rijeke postala dijelom grada. Ono po čemu je Pehlin danas najprepoznatljiviji jest multikulturna zajednica koja obitava na ovom području. Uz lokalno hrvatsko stanovništvo ovdje žive, i svoje kulturne specifičnosti njeguju, zajednica Roma i Čeha. Pehlin baštini bogatu tradiciju karnevalskih grupa. Za neupućene Nordijsko hodanje vrsta je rekreacijskog sporta, pri kojem se hodanje podržava upotrebom dvaju štapova koji se koriste u ritmu koraka. Tim načinom hodanja osim uobičajenog hodanja pomicanjem gornjeg dijela tijela produbljuje se disanje i torakalni dio tijela postaje aktivan tijekom šetnje. Riječ je o aktivnosti u kojoj mogu sudjelovari sve dobne skupine, a nije vezana uz godišnje doba te je moguće prakticirati je bilo kada i bilo gdje. Pehlinsko Nomadsko hodanje hodanje je kojim se osim o svom zdravlju svi hodači brinu i o zdravlju prirode provodeći različite ekološke akcije. Jedan od punktova kojim će hodači proći je i lokacija s koje najbolje vidi Pehlin te će se porazgovarati o „Pehlinu budućosti“ i predloženom urbanističkom planu. Nositelj ovog dijela programa je Mjesni odbor Pehlin te Matica umirovljenika grada Rijeke.
Matica umirovljenika Rijeke dio je Matice umirovljenika Hrvatske. Pod okriljem Matice umirovljenika Rijeke, na području grada djeluje deset klubova umirovljenika i starijih osoba – Centar, Trsat, Krimeja, Podvežica, Srdoči, Škurinje, Drenova, Kantrida, Pehlin i Turnić. Osnovna joj je djelatnost okupljanje umirovljenika i osoba treće životne dobi, briga i skrb za potrebite. U suradnji s Gradom Rijeka provodi niz programa namijenjenih osobama treće životne dobi. Izložba o osnutku i djelovanju Češke besede koja je jedna od najaktivnijih udruga nacionalnih manjina na Kvarneru kroz svoje djelovanje njeguje bogatu kulturnu tradiciju, koju će predstaviti u sklopu programa Dana susjedstva Pehlin, izložbom tipične i tradicionalne predmete vezanih uz češke običaje, poput nošnji, keramike, kristala, vozemboucha.

Kreativna skupina „A je to“ prezentirat će ukrašavavanje tradicionalnih slatkiša pernika (medenjaka) koji se, osim kao slastica koriste i kao ukras za božićno drvce. Budući da zbog okolnosti i epidemioloških mjera degustacija ovih slatkiša neće biti moguća, domaćini će opisati i zainteresiranima podijeliti recept kako bi se i sami okušali u pripremi pernika u vlastitim domovima.
Češka beseda Rijeka osnovana je 1994. godine kao prva od novoosnovanih čeških udruga nakon domovinskog rata u Hrvatskoj. Broji 140 članova i djeluje u okviru Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. U okviru riječke besede danas djeluje šest skupina: zbor ”Nostalgija”, dramska skupina, folklorne skupine “Dospjeli“ i “Raček”, plesna skupina “LIW “ (Lost In Wonderland) te kreativna skupina“A je to”, koja je osnovana 2019.g. i aktivno radi na očuvanju nekih tradicionalnih čeških običaja, a uz to izrađuje rekvizite za ostale skupine.
Češki dom T. G. Masaryka u Rijeci svečano je otvoren 19. rujna 2009., prilikom proslave 15. godišnjice osnutka Češke besede Rijeka, a u prisutnosti više od 300 gostiju i uzvanika iz Češke i Hrvatske. U suterenu su garderobe, knjižnica, prostorija za nošnje, prostorija za pranje i peglanje rublja, dvije čajne kuhinje, sanitarni čvor, skladišta, restoran i velika kuhinja te sala za probe. U prizemlju je velika dvorana sa pozornicom, sanitarni čvor za invalide, klupska prostorija i ulazna hala – izložbeni prostor. Na katu su spavaonice i sanitarni čvorovi – hostel, koji je otvoren radi mogućnosti samofinanciranja rada Besede.

Gost susjedstva Pehlin, pjesnik i kazivač čakavštine gospodin Ivan Rudanović – online je program susjedstva Pehlin kojim se predstavlja bogato stvaralaštvo gospodina Rudanovića inače znan kao Mali Kosićev i jedan od iznimnih poznavatelja Riječke povijesti, čakavskog jezika i naravno Pehlina. Ivan Rudanović rođen na Pehlinu u Pletencima 07.12.1949. Osmogodišnju školu započinje na Pehlinu a završava u Rijeci. Brodograđevnu industrijsku školu završava i zapošljava u Brodogradilištu 3.maj. Kasnije se zapošljava u Bimontu i tu ostaje do umirovljenja. Zaljubljenik u običaje svoga kraja dugi niz godina je predsjednik KG Pehinarski feštari, te je prvi predsjednik Saveza karnevalskih udruga Rijeke. Aktivan član vijeća MO Pehlin sada je predsjednik pododbora za kulturu. Tajnik je Ogranka Matice Hrvatske Viškovo, te član Čakavskog sabora Ronjgi. Bavi se pisanjem i to samo čakavice te se potpisuje kao Mali Kosićev po kući u kojoj je rođen.

KUD Pehlin Kings prateća je plesna skupina legendarnog benda Pehlin Kingsima.

Nositelji inicijative: Mjesni odbor Pehlin (Rijeka), Češka beseda Rijeka; Vijeće romske nacionalne
manjine Primorsko-goranske županije, Udruga EU-ROM (Rijeka); Osnovna škola Pehlin (Rijeka),
Matica Umirovljenika grada Rijeke;
Susjedstvo Pehlin dio je programskog pravca 27 susjedstava u sklopu projekta Rijeka 2020 Europske
predstolnice kulture.
Europsko susjedstvo: Timișoara 2021, Solidart i Kazališni kolektiv Basca/udruga Solidart, Rumunjska
Kontakt: MO Pehlin, 051/269-617 (MO Pehlin) e: mo.pehlin@rijeka.hr
Napomena: Covid-19 upute biti će dostupne na svim lokalitetima
Detaljni program dostupan je na stranicama PP27S – Rijeka 2020

file:///C:/Users/Korisnik/Downloads/Dan%20susjedstva%20Pehlin_Najava_18122020%20-%20final.pdf

Dođite, priključite se i uživajte!

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content