Zanimljivosti o tulipanu

Oct 24, 2014 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Kada se govori o jednoj državi onda odmah povezujemo tu državu sa nekim stvarima, pa je tako sinonim za Italiju pašta i pizza, za Švicarsku ementaler i satovi, a za Nizozemsku vjetrenjače i polja tulipana.
No tulipani zapravo potječu iz Turske. U srednjem vijeku nizozemski veleposlanik De Busbecqa je od turskog sultana na poklon dobio nekoliko lukovica koje je veleposlanik odnio u Beč. U vrtu cara Ferdinanda I , francuski botaničar Charles de L“Ecluse ih je posadio.
U listopadu 1593.g. botaničar Charles je postao upravitelj botaničkog vrta u Nizozemskoj pa od tada počinje uzgoj tulipana u Nizozemskoj. Započinju špekulacije tako da cijene lukovica tulipana iz dana u dan rastu. Tako je 1630. godine jedna lukovica tulipana bila miraz za udaju djevojke, a za tri lukovice se je mogla kupiti kuća uz kanal. Za lukovicu tulipana Brasserie kupovala se pivovara.

Tulipan (2)

Trgovci lukovicama su mjesečno mogli zaraditi do 44.000 dolara u današnjoj protuvrijednosti. Prodaja lukovica je bila tako masovna da su i siromašni građani zalagali svu imovinu kako bi ih kupovali i preprodavali. Budući da na špekulacijama i onda i sada zarađuju samo bogati, 1637.g. bilo je više lukovica nego kupaca pa su cijene drastično pale, te je preko noći tisuće Nizozemaca ostalo bez sve imovine koja je završila u rukama onih koji su pozajmljivali novac tim istim ljudima.Čini li vam se taj scenarij poznat ?

Danas se u Nizozemskoj uzgoji oko 3 milijarde tulipana godišnje.

Tulipan

Za klub Zamet
Silvio S

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Silvio od kad ste u mirovini kad se javljate na naš kutak?Lijepi pozdrav Auzilija!!!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content