„Zrno soli: na korak do zdravlja i bolesti“

Mar 21, 2016 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Učenje za 3. dob

Pročitajte više o tribini koja će biti organizirana na Fakultetu zdravstvenih studija.

O štetnim učincima prekomjernog unosa kuhinjske soli na zdravlje ljudi na tribini će govoriti Doc.dr.sc. Ranko Stevanović, dr.med, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Bojan Jelaković,dr.med, nefrolog s KBC-a Rebro, Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju i voditelja Centra za hipertenziju te  dr.sc. Ivan Pećin , specijalist interne medicine, KBC Zagreb – Rebro.

Tribina će biti održana 22.3.2016. (utorak) u 10:00 sati u Predavaonici br 6.

Nakon izlaganja, sudionici tribine će moći degustirati pekarske proizvode lokalne pekarnice sa smanjenom količinom kuhinjske soli, a bit će im dostupni i prigodni letci s tematikom smanjenja kuhinjske soli u svakodnevnoj prehrani.

Dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je kako prekomjeran unos kuhinjske soli utječe na hipertenziju, ali i povećava rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, osteoporoze, bubrežnih bolesti i neka sijela raka.

soljenka

U Republici Hrvatskoj su inicijative za smanjenje kuhinjske soli u prehrani započele 2006. godine prihvaćanjem Deklaracije o važnosti započinjanja nacionalne kampanje za smanjenje konzumacije kuhinjske soli, a 2007. godine je predstavljena hrvatska inicijativa (CRASH – Croatian Action on Salt and Health) i nacionalni program. 2014. godine je donesen Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj od 2015.-2019. godine koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4% godišnje.

Cjeloživotnim učenjem do zdravlja!!!!

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content