Kazalište u lipnju 2017.

May 25, 2017 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

KAZALIŠTE U LIPNJU 2017.

Posjetite u lipnju Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Rijeka i uživajte u predstavama Mizantrop i Labuđe jezero

 

MIZANTROP, drama, 01. lipnja 2017. u 19:30 sati, 36,00 kuna

Molierovo djelo “Mizantrop” govori o tome koliko su ustvari ljudski osjećaji iskreni. U svijetu gdje je iskrenost vrlina, ali i privid te se sve zasniva više-manje na korupciji lažima te novcu, autor nas navodi da vjerujemo uvijek onima iz čijih usta dolazi čista istina.

Ono u što autor duboko vjeruje je to da se samo na istini može izgraditi život.  Njegova komedija Mizantrop, pisana je davno, no i danas nam postavlja možda jedno od ključnih životnih pitanja: što je zapravo istina i da li ju je moguće objektivizirati? Mizantrop, imenom Alceste vrlo je otvoren u promišljanju društva koje ga okružuje, ali i umjetnosti koja oko njega nastaje, do te mjere da će zbog jedne javne kritike umjetničkog djela završiti na sudu. Ali ni prijetnja kaznom neće ga natjerati da promijeni svoj stav. Bez obzira na sve društvene dogovore koji podrazumijevaju niz kompromisa, između ostalih i taj da je istinu ponekad ipak bolje prešutjeti, Moliѐre u Mizantropu problematizira upravo ljudsku nemoć da odoli velikom izazovu istine, propitujući mjesto gdje se susreću mizantropija i iskrenost te krajnji ishodi osobne dosljednosti.

 

LABUĐE JEZERO, balet, 24. lipnja 2017. u 19:30, 36,00 kuna

Labuđe jezero je danas svakako najpopularniji bijeli balet, djelo koje je postalo sinononim za klasičnu baletnu umjetnost. Djelo se u svojoj srži bavi upravo problematikom vlastitog odraza.  Potpuna predanost jest neka vrsta smrti, odnosno smrt onog neslobodnog i uvjetovanog u čovjeku ili ona koja otvara vrata bezuvjetnoj ljubavi. Biti oslobođen znači prethodno biti pokoren. Već sama težnja da se ovlada drugim ili sobom u sebi nosi podijeljenost. Zato je važan dio cijelog koncepta predstave Ogledalo – Jezero. U raznim se kulturama stoljećima smatralo da ogledalo može zarobiti dušu. Ogledalo omogućava da vidimo jedino što svojim očima ne možemo vidjeti – svoje lice. Pruža nam odraz našeg identiteta. Ogledalo  čine i drugi ljudi, okolina, naše tijelo, sve što nas okružuje i na što nailazimo. Jedino nam drugi mogu pružiti naš pravi odraz, jer ljudske su oči jedino iskreno ogledalo svakog čovjeka.

 

Karte za navedene predstave možete kupiti na šalteru Matice umirovljenika (Kružna 5, Rijeka), svakim radnim danom, od 08:00-11:00 sati.

 

Slike i tekst preuzeti sa stranice Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca. 

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content