Afrodita i ruže

Jun 3, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Zašto je crvena ruža znak ljubavi?
U simbolici cvijeća crvena ruža predstavlja znak ljubavi pa se poklanja voljenoj osobi. Zašto je to tako? Za odgovor na to pitanje trebamo se vratiti u stare grčke mitove. Božica Afrodita je kćerka boga Zeusa i božice Dione i zaštitnica je ljubavi, dražesnosti, ljepote i braka. U braku je bila sa neuglednim i hromim bogom Hafestom, a imala je jednog ljubavnika u kojega je bila zaljubljena. Naravno taj ljubavnik nije bio božanstvo nego svjetovno stvorenje i to pastir.

Isti je volio lov kamo je često odlazio. Jednom prilikom prije nego je otišao u lov božica Afrodita ga je molila da odustane od lova jer je imala nekakav čudni predosjećaj. No on ju nije poslušao i otišao je u lov. Tijekom lova je došlo do tragedije kojom prilikom je Afroditin ljubavnik i poginuo u napadu divljeg vepra. Kada je tužna vijest stigla do Afrodite ona je bosonoga izbezumljeno trčala po kamenju kojom prilikom je izranjavala bose noge tako da su po kamenju ostajale kapljice krvi. Kada je konačno došla do mjesta tragedije uzela je tijelo svog ljubavnika i odnijela pred vrhovno božanstvo Zeusa i molila ga je da joj ga oživi.

Budući da nije bilo prikladno da se jedna božica druži sa svjetovnim stvorenjem Zeus nije mogao udovoljiti njezinoj molbi. No budući da je vidio kako Afrodite jako pati za tom osobom Zeus je odlučio da će joj ljubavnika svake godine oživiti na rok od tri (3) mjeseca u kojem periodu će Afrodita i njezin ljubavnik biti zajedno, a da će kao dokaz njihove ljubavi iz svake kapljice Afroditine krvi izrasti cvijet koji još nije rastao na zemlji. Taj cvijet je bila Crvena ruža koja je tako postala simbol za ljubav.

008

Prve ruže su inače izrasle u današnjoj Aziji prije otprilike 5.000.godina, a u Evropu su ih donijeli Rimski vojnici. Inače kako navode botaničari jedine ruže koje na sebi nemaju bodljike rastu u samostanskom vrtu crkve Sv. Marije Anđeoske u mjestu Assisi u Italiji. Iako su te ruže naziva „Rosa Canina Assisiens“ botaničari pokušali presaditi na više mjesta u raznim dijelovima svijeta kako bi se iste raširile sve sadnice su se posušile. Te ruže su prema zapisima nastale kada je sveti Franjo Asiški kako bi sebe kaznio radi grijeha skočio u grmove ruža koje su rasle u vrtu i dok se je valjao po trnovitim ružama sa istih su ispale bodlje i te ruže do danas rastu bez bodlji i cvjetaju oko blagdana Gospe od Anđela koji se slavi dana 2. 8. Ako imate priliku otići na izlet u Assisi pogledajte te zanimljive ruže kao i prelijepi grad i okolicu i doživjet ćete predivni mir.

009

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content