Antonja

Jan 18, 2018 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Kod nas se je zvao Anton od prasci…   Navodno je Antun za života liječio neka kožna oboljenja sa svinjskom masti tako da su ga nakon smrti proglasili zaštitnikom svinja i ostale stoke i kože…

     U srijedu 17.01. na Zametu su počele maškare i pusna događanja. Kot i sako leto Pusta se je od doma zaneslo va oštariju Žamarić, aš zametski pust ne visi po paleh od struje dok se ga na Pepelnicu ne zapali nego kot pravi gospodin čeka početak sujenja va pritvore va oštarije. naši pranonići i nonići su bili šegaveji aš su otpirali maškare prvu subotu potle blagdana Tri Kralji tako da su duže tancali od nas. Inače ovega leta Zametski zvončari slave 50. let od kada su prvi put zazvonili pa ih ovo leto malo bije pogjedajte.

      A znate ki je bil taj Anton od prasci kako su ga zvali tu pul nas?

     Antun je rođen u selu Kamos kraj grada Herakleje u Egiptu. Kada je imao 18.godina umrli su mu roditelji te je on trebao preuzeti imanje i brinuti se za mlađu braću i sestre što je i činio neko vrijeme. No ubrzo je rasprodao imanje i novac podijelio siromasima uzeo štap u ruke i otišao u pustinju gdje se je priključio nekim opatima koji su živjeli samotnjačkim životom prakticirajući vjeru. Antun Opat kako su ga prozvali živio je takvim životom oko 20. godina blizu rijeke Nil da bi se potom preselio dalje u pustinju kod jednog drugog samotnjaka kojega su zvali Antun Pustinjak sa kojim se je družio  do njegove smrti.

     Priča se da je Antunu Opatu jedan gavran 60 godina svaki dan nosi kruh za jelo u pustinju. Inače je skoro cijeli svoj život Antun Opat bi progonjen od zlih sila i demona koji su mu se prikazivali u oblicima svinja ili pasa. Antun je živio do dobi od 105. godina, a umro je 356. godine i pokopan je u neobilježenome grobu,koji grob je pronađen nakon 200. godina te su ostaci sveca preneseni u grad Saint-Julien kod Arlesa u Francuskoj gdje je pokopan.

     Navodno je Antun za života liječio neka kožna oboljenja sa svinjskom masti tako da su ga nakon smrti proglasili zaštitnikom svinja i ostale stoke i kože.

 

Za klub Zamet dostavlja Skok Silvio

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content