Boje – prozor u svijet doživljaja svijetlosti

Mar 21, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Učenje za 3. dob

U srijedu, 26.3.2014. u 17:00 sati, Filozofski fakultet na Kampusu, 1. kat, učionica 139, nastavljamo seriju kratkih besplatnih predavanja. Na redu je predavanje “Boje – prozor u svijet doživljaja svjetlosti“, a predavač je prof. dr. sc. Dražen Domijan s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Zašto je svjetlost važna za ljudsko funkcioniranje? Ne samo zbog toga što ne bismo mogli primiti informacije o svijetu koji nas okružuje, već je ona važna i za naše raspoloženje. Često se uz to kako se osjećamo vezuju određene boje.

boje na platnu

Ali što je boja? Boja je psihološki doživljaj nastao djelovanjem svjetlosti različitih valnih duljina na receptore u oku. Već je Newton naglasio da boja nije svojstvo same svjetlosti. Boja nastaje neuralnim procesima u mozgu na temelju različite kompozicije valnih duljina u svjetlosti koja dopire do oka.

Drugim riječima, ako nema nas kao opažača, nema ni boje. Nadalje, ne postoji jednoznačno preslikavanje valnih duljina i boja, odnosno ne postoji jedna valna duljina kojoj točno odgovara jedna boja. Kako bismo potkrijepili ovu tvrdnju, prezentirat će se niz perceptivnih iluzija kao što su simultani kontrast i asimilacija, koji pokazuju da je boja predmeta koju vidimo rezultat interakcije vidnih informacija koje dolaze s toga predmeta i informacija iz okoline.

garaže

Također, razmotrit ćemo i pojavu konstantnosti boja, odnosno odgovorit ćemo na pitanje zašto nam boje izgledaju jednako usprkos promjenama u osvjetljenju te zašto su nam boje jako korisne u svakodnevnom životu iako ne predstavljaju direktno valne duljine vidljive svjetlosti.

Za dolazak na predavanje nije se potrebno prijavljivati!

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content