Bokeljska mornarica

Jun 6, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Bokeljska mornarica  obiluje bogatim kulturnim i povijesnim značenjem. Posljednjih godina postaje redovit gost u proslavi Dana sv. Vida.

Približava se svetkovina svetog Vida, zaštitnika Rijeke, i tom prigodom već dvije godine sudjeluje i Bokeljska mornarica u Rijeci sa svojim tradicionalnim kolom.

 

 

5  Sv  Vid 2013 -Kolo na Korzu

Budući da je više naših članova vidjelo ovo kolo prigodom prošlogodišnje kao i ovogodišnje tripundanske svečenosti (Crkva Marijina uznesenja) izrazili su želju da i na našim stranicama damo osnovne podatke kako bi i ostali naši članovi saznali više o udruženju Bokeljska mornarica i vrijednostima koje ona njeguje.

1  Odred B M  809  Rijeka s malim admiralom
Evo nekoliko temeljnih podataka:
Relikvije sv. Tripuna donesene su u Kotor daleke 809 godine. Prema legendi brod koji je uplovio u Kotor na pute prema Veneciji nije mogao zbog nevremena danima nastaviti plovidbu pa su relikvije ostale zauvijek u Kotoru koji je sv. Tripuna uzeo za svoga zaštitnika.

4  Sv  Vid 2013
Bokeljska mornarica jedna je od najstarijih bratovština u svijetu. Utemeljena je iste 809. godine kada su bokeljski pomorci sudjelovali u svečanom preuzimanju relikvija sv. Tripuna i sve što je povezano uz ovog sveca duboko je povezano i s Bokeljskom mornaricom.

2  Odred s kotorskim biskupom msgr  Ilijom Janjićem
Bokeljska je mornarica djelovala kao staleška organizacija sa zadatkom brige za pomorce i njihove obitelji, a danas je kulturno udruženje Bokelja ono koje se trudi očuvati stare tradicije. Okuplja se redovito na svečev blagdan 3. veljače, a tom se prigodom izvodi i tradicionalno kolo.
Bokelji u Rijeci čuvaju ovu tradiciju u udruzi Bokeljska mornarica 809 Rijeka.
Ovdje prilažemo i nekoliko snimaka sa svečanosti u Rijeci.

3  Kolo 2014

 

Dr. sc. Ivan Kamenarović

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content