Duga nad Rijekom

Jun 23, 2014 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Duga, prekrasni dar prirode,  rijetko koga ostavlja ravnodušnim.Pogled sa mog balkona je zaista prekrasan. Cijeli Kvarner sa otocima Krkom i Cresom, Krčki most, Vela i Mala vrata, sve je to kao na dlanu. Odjednom je more izgubilo svoju lijepu plavu boju, otoci su nestali. Kao što se često događa tako je i današnja popodnevna kiša došla iznenada.
Izašla sam na balkon i odjednom mi je zastao dah. Ugledala sam na nebu prekrasnu dugu. Već sam i ranije vidjela dugu ali uvijek mi se činila jako daleko i vrlo tajanstvena. Ova nad našim gradom , danas, mi se činila nekako stvarna i blizu kao da bi mogla proći ispod nje.

Rijeka_duga2
Duga je u stvari fenomenalni dar prirode a nastaje kad sunčeve zrake prelamaju svijetlost kroz sitne kapi. Svjetlost se sastoji od niza boja (kaže se dugine boje). Često nastaje kad sunce proviri iza oblaka za vrijeme ili odmah nakon pljuska i to u ljetnom periodu.

Rijeka_duga
Uz pojavu duge na nebu vezana su i neka mitska vjerovanja. Drevna indijanska plemena Sjeverne Amerike su vjerovala da je duga most između života i smrti, stari Rimljani su je smatrali pozitivnim znakom boga Sunca, stara irska legenda kaže da vilenjaci redovito ostavljaju vrčeve sa zlatom na kraju duge a i u današnje vrijeme kad vidimo dugu, u misli nam se ušulja neka želja koju bi rado uz pomoć duge ostvarili.
Čitaocima ovog članka koji su vidjeli danas dugu nad našim gradom, a i onima koji nisu imali to zadovoljstvo, želim da im se ostvari sve ono što požele.
Ivanka Žunić, KSO Belveder-Kozala

1 Komentar + Dodajte komentar

  • I ja imam sliku s druge perspektive. Ne znam kako ju staviti ali cu pitati necaka koji je stigao iz Amerike. Ranka

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content