Edukacija laika za pružanje prve pomoći u Klubu Krimeja

Apr 11, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

U petak u 11:00 sati u Klubu Krimeja, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo održat će radionicu o pružanju prve pomoći. Pozivamo vas da sudjelujete.Program je namijenjen medicinskim laicima i uključuje edukaciju o pružanju prve pomoći, demonstraciju pružanja prve pomoći od strane licenciranog predavača prve pomoći s vježbom na lutki (praktični dio) i podjelu knjižica “Oživljavanje kod prestanka rada srca i disanja“.

Vodeći uzrok smrti u našoj zemlji su bolesti srca i krvožilja, a unutar te skupine bolesti – infarkt miokarda i moždani udar. Nagla smrt od srčanih bolesti može se vrlo često spriječiti brzo pruženom prvom pomoći (smjesta provedenim postupkom preživljavanja) od strane laika (medicinskih neprofesionalaca).

Zastoj životnih funkcija – disanja i krvotoka može se dogoditi bilo kad i bilo gdje. Uzroci ne moraju biti srčane bolesti poput infarkta miokarda, već to mogu biti razne nesreće, kao što su prometne nesreće, utapanja, trovanja i sl. Organ koji je najosjetljiviji na potpun prekid dotoka kisika je mozak. Njegovo preživljavanje u uvjetima potpunog nedostatka kisika ograničeno je na svega nekoliko minuta. Toliko gustu mrežu hitne pomoći, iz financijskih razloga, nema ni jedna zemlja na svijetu. Stoga preživljavanje osobe koja je, iz bilo kojeg razloga, doživjela zastoj rada srca ovisi o pružanju laičke prve pomoći do dolaska hitne medicinske pomoći.

tlakomjer

Uz edukaciju laika za pružanje prve pomoći potrebno je razviti svijest o potrebi primjene toga znanja, kao svačije društvene odgovornosti te smanjiti strah da će se pružanjem prve pomoći unesrećenom više naškoditi neko koristiti.

Ciljevi programa

Kratkoročni cilj

  • edukacija laika za pružanje prve pomoći kod zastoja životnih funkcija (disanja i krvotoka) primjenom umjetnog disanja i vanjske masaže srca.
  • Edukacija o primjeni „lanca preživljavanja“ – slijeda postupaka koji su prikazani kao karike lanca da bi se naglasila neophodnost da se odvijaju bez zastoja. Lanac preživljavanja ima neposredan utjecaj na preživljavanje, a sastoji se od slijedeće 4 „karike“: 1. Brzi pristup – zvanje jedinstvenog broja HMO 112, 2. Osnovno održavanje života, 3. Rana defibrilacija i 4. Rano napredno održavanje života. Laici provode karike 1 i 2, a HMP 3.i 4.

Dugoročni cilj

  • Smanjenje broja umrlih kod zastoja rada srca i disanja do dolaska prve pomoći.

Ciljna skupina

Ciljna skupina ovog programa su svi medicinski laici koji žele naučiti pružanje prve pomoći. Uz pozivanje putem medija (Novog lista), i plakata, pozivanje će se posebno vršiti preko klubova umirovljenika (članovi obitelji srčanih bolesnika posebno su motivirani za učenje pružanja prve pomoći) i Crvenog križa.

 

Način provedbe

  • Predavanje u mjesnom odboru (ili drugom dogovorenom prostoru), edukacija o pružanju prve pomoći. Edukaciju provodi doktor medicine, licencirani predavač prve pomoći.
  • Praktični dio – demonstracija i vježbanje pružanja prve pomoći na lutki.
  • Dijeljenje knjižice i DVD-a svakom polazniku programa „Oživljavanje kod prestanka rada srca i disanja“ za trajno obnavljanje naučenog.

Doprinos lokalnoj zajednici

Samo educirani pojedinac pružit će prvu pomoć. Strah od pogrešnog provođenja dolazi zbog neznanja. Što je više educiranih pojedinaca veće su šanse da oboljeli ili unesrećeni preživi npr. infarkt srca ili utapanje.

Svi možemo doći u situaciju da moramo pružiti prvu pomoć, bilo svojim najbližima ili potpunom strancu. Ako već do toga dođe, moramo biti osposobljeni i postupak oživljavanja provesti pravilno.

prva pomoć

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Svaka pohvala Klubu Krimeja na organizaciji. Pozdrav.Ma

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content