Halo pomoć – prijatelj starijih osoba

Apr 22, 2013 od     4 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

Danas, 26. travnja 2013. posjetile smo gospođu Maru Oršolić sa Belvedera koja dana slavi svoj 88. rođendan. Njeni poznanici zvali su ju teta Mara, a danas baka Mara. Radila je kao kuharica u Tvornici konopa na Potoku. Njezine marende se među njenim kolegama sa posla i danas spominju, kao i Tvornica konopa koje više nema.

P4260077

Baka Mara ima troje djece, šestero unučadi i petero praunučadi. Živi sa unukom koji je zaposlen i većinu vremena provodi sama. Ipak, ima ispunjeno vrijeme kućanskim poslovima družeći se sa svojom 30-godišnjom papigom Mikicom. Uživa u cvijeću, šetnji oko kuće i vrtu koji  je s ljubavlju godinama sama obrađivala. Češće je posjećuje Božena, prijateljica iz mladosti i sa posla, te njena susjeda.

P4260071

Baka Mara nije prepuštena  sama sebi jer njezina obitelj brine o njoj. Da bi ta briga bila potpuna, na prijedlog volontera iz Kluba starijih osoba Belveder-Kozala, kao dugogodišnjoj članici, predložili su joj korištenje alarmnog sustava „Halo pomoć“.

P4240070

To je služba Doma za starije i nemoćne Primorsko goranske županije Kantrida. Služba  radi 24 sata. Korisnik posjeduje socijalni uređaj koji se sastoji od alarmne jedinice spojene na telefonsku mrežu i vodootporne prijenosne tipke koju korisnik nosi oko vrata ili zapešća. Laganim pritiskom na gumeni dio prijenosne tipke aktivira se alarmna jedinica i uspostavlja verbalna komunikacija s operaterom u dojavnom centru koji odmah reagira na poziv te organizira potrebnu pomoć ovisno o problemu. Više informacija o uređaju možete dobiti na broj telefona 341-360.

Ponekad je korisniku, pa tako i baki Mari, dovoljan i kratki razgovor, da joj pruži potrebnu sigurnost i  samopouzdanje.

Odlazeći od bake Mare, zaželjele smo joj još puno rođendana u zdravlju i raspoloženju kao što je danas.

P4240068

Ivanka Žunić i Gordana Pahlić

4 Komentara + Dodajte komentar

  • Čestitke baki Mari i želim joj da još dugo njeni unuci uljepšavaju njene dane!
    Služba “halo pomoć” zaista može pomoći u kriznim trenucima.

  • Prilikom posjete gospođi Mari ja sam, ( iako sam znala za njega ), vidjela koliko taj aparat može u određenom trenutku pomoći osobi koja ga ima. Koristim svaku priliku da ga spomenem pred ljudima kojima nisu dostupne ove stranice.

  • Ja sam osobno upoznao baku Maru i znam da joj je aparat za halo pomoć od velike pomoći.

  • Pohvala volonterkama Kluba starijih osoba Belveder-Kozala za pravi izbor osobe gospođe Mare za korištenje alarmnog sustava Halo- Pomoć a sigurna sam da u našem okruženju ima dosta osoba kojima bi trebalo omogučiti korištenje istog.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content