Imunitet na prirodan način

Je li zbilja moguće izbjeći gripu ili prehladu? Što treba uzimati kad do toga dođe? Treba li se cijepiti? I stotine drugih pitanja.

Internet stranice vrve različitim savjetima kako “nabildati” svoj imunitet prije zime. U ovom tekstu ćemo obraditi prirodne resurse u borbi za dobar imunitet. Neke stvari ste možda znali, no vjerujem da ćete u ovom tekstu naći puno novih i upotrebljivih informacija.

Što je imunitet?

Da se ne gubimo u medicinskim definicijama, imunitet nazovimo vojskom koja nas štiti od vanjskog i unutarnjeg neprijatelja tj. bolesti. Vanjski neprijatelji su mikroorganizmi i toksini, dok su unutarnji karcinomi, odnosno nenormalna stanja u stanicama tijela i organima. Imunitet omogućava uništavanje napadača izvana, te uništavanje loših i pokvarenih vlastitih stanica. Sam sustav je izuzetno složen, mnoge stvari još nisu objašnjene, a u medicini postoji i samostalna grana nazvana imunologija. Bez imuniteta bismo bili mrtvi u roku od par minuta.
I imunitet može biti naš neprijatelj. Sigurno ste čuli za autoimune bolesti; to su bolesti gdje naš imunitet krivo procjeni neprijatelja, pa počne uništavati vlastiti organizam. Uzroci autoimunih bolesti se još uvijek ne znaju, no medicina ima odgovor u lijekovima po imenu imunosupresivi.
Dakle, radi se o izuzetno osjetljivom sustavu, koji mora biti fino izbalansiran da bi radio svoju zaštitničku funkciju.

bakterija1

Prirodne tvari u borbi za dobar imunitet

Kada se netko razboli, najčešće čujemo da “mu je imunitet pao”. To bi otprilike značilo da mu je imunitet slab, a previše vanjskih napadača, koji preuzimaju kontrolu nad tijelom, kao da se radi o nekom ratu u nama. To je vrlo blizu istini. Naš imunitet može biti oslabljen nekim drugim bolestima, uzimanjem imunosupresiva, lošom prehranom, nekvalitetnim spavanjem, izlaganjem nepovoljnim uvjetima i zbog još puno postupaka koje često radimo.

Priroda nam je zato podarila neke biljke, koje nam mogu pomoći da imunitet dovedemo u dobro stanje, odnosno u “stanje za rat sa mikrobima”. A to vrijeme je sada, pred zimu.

ehinacea

Među prvim biljkama je ehinaceja, poznata i kao rudbekija. Ima ih mnogo vrsta, ljekovite su samo tri, no to su podaci sa kojima vas neću opterećivati. Ekstrakt se dobija iz lijepog, rozog cvijeta, koji uspjeva u cijelom svijetu. Prvi su ga koristili sjevernoamerički indijanci za iste svrhe. U ljekarnama i specijaliziranim trgovinama postoje brojni preparati sa ehinacejom ili njenom kombinacijom sa drugim imunomodulirajućim biljkama.
Ehinaceja je vrlo efikasna kao brzi podizač imuniteta. Što to znači? Spojevi koji se nalaze u njoj pojačavaju mehanizme obrane od mikroorganizama, što daje prilično brz rezultat. No, da bi bilo tako, moramo uzmati češće doze, minimum 3 uzimanja na dan.
Moramo naglasiti da postoji više tipova ekstrakata ehinaceje. Ona se ne uzima u obliku čaja, jer nema dovoljno aktivne tvari u njemu, nego u obliku tekućeg ekstrakta ili tablete.
Kada uzimati ehinaceju? Pošto se radi o brzom dizaču imuniteta, dobro se koristi prije nastanka bolesti, odnosno kad osjetite da ćete se razboljeti. Daje najbolje rezultate u roku od 5 dana, a smije se koristiti najviše 6 tjedana, nakon toga više neće pomagati.

čajevac

Drugi odabir za imunitet je eterično ulje čajevca. Njega ne moramo posebno objašnjavati, radi se o najkorištenijem eteričnom ulju nakon lavande. Gotovo da ne postoji čovjek na zapadu da nije čuo za čajevac. Dobija se iz mesnatih listova drveta čajevca, koje domicilno raste u Australiji i Novom Zelandu. Ima specifian i prepoznatljiv miris, koža čovjeka ga izuzetno dobro podnosi, te nije preskup za naše prilike i dostupan je u ljekarnama i drogerijama. Čajevac je također brzi dizač imuniteta, za njegovo djelovanje imamo i znanstvene dokaze, no on se ne uzima oralno. Može se koristiti u aromalampi za dezinfekciju prostora i udisanje, te se maže na stopala i leđa, ali otopljen u nekom biljnom ulju (najbolje je ulje makadamije, koje se vrlo brzo upija u kožu). Čajevac tako dospjeva u krv, gdje ima dvostruko djelovanje; djeluje na povećanje imunološkog kapaciteta i uništava patogene mikroorganizme. Čajevac je jedan od najboljih dezinficijensa i zato se koristi kod infekcija na površini kože.
Otopinu čajevca u makadamiji nije teško napraviti, no preporučujem da vam to napravi neki aromaterapeut. Postotak varira između 20% i 50%, ovisno koji efekt želite postići, a upravo to treba dogovoriti sa aromaterapeutom. Također je i jeftinije, jer inače morate kupiti eterično ulje i makadamiju, što može doći i do 100kn.
Da li piti ulje čajevca? To pitanje mi je postavilo jako puno ljudi. Tako sam saznao da mnogi zaista piju čajevac. Moja preporuka je da to ne radite. Zašto? Nije svako ulje na tržištu za oralnu upotrebu. Nadalje, eterična ulja se nikada ne piju bez “nosača”, a to su biljna ulja ili jestiva glina. Čajevac je tkz. alkoholno ulje i može nadražiti jednjak i želudac, te se zbog toga uzima u posebnim kapsulama, koje ga sigurno nose u probavu. Ako zaista želite piti čajevac, stručna osoba vam može izraditi kapsule.

majčina dušica

Treći odabir za imunitet je majčina dušica odnosno timijan. Napokon imamo neki čaj u tekstu, majčina dušica je poznata kao sredstvo u borbi sa promuklosti grla. Sada saznajemo da je efikasna i kod dizanja imuniteta tijela. Majčina dušica i timijan u sebi imaju tkz. fenole, jake alkoholne spojeve slične čajevcu, koji također dižu imunitet i ujedno djeluju protiv bakterija. Ukoliko ste u virozi ili gripi, majčina dušica/timijan bi trebao biti obavezan čaj sve dok simptomi bolesti ne prođu. Također se mogu koristiti i kao prevencija, ukoliko se krećete u društvu bolesnih ljudi. Eterična ulja majčine dušice i timijana također imaju imunostimulirajuća svojstva, no njihova upotreba je opasna i ograničena na stručne osobe. Gore navedeni fenoli u eteričnom ulju su izuzetno snažni i iritirajući, toliko da mogu izazvati jake reacije na koži, a dugotrajnim korištenjem mogu izazvati i rak. Zato je najbolje da ova ulja, bez obzira što se nalaze u prodaji, prepustite stručnim aromaterapeutima na korištenje. U ovom odlomku možemo još dodati i vrijesak, biljku koju nešto rijeđe koristimo u našim krajevima.

đumbir

Četvrti odabir je đumbir. Taj gomolj je žrtva brojnih tekstova gdje su mu pripisivali najrazličitija čudotvorna svojstva, od borca protiv raka do sanacije gljivica na nogama. Naravno da je većina tih priča pretjerana, no ovdje se zaista radi o vrlo korisnoj biljci. Ona je i prehrambena namirnica i fitoterapijski pripravak (u obliku čaja, npr). Đumbir je poželjna namirnica u toku bolesti jer svojim fitokemikalijama pokreće procese ozdravljenja i ujedno djeluje osvježavajuće. Nauka još nije razjasnila sve mehanizme djelovanja, no činjenica je da se mnogi osjećaju bolje nakon konzumacije čaja ili soka đumbira. Neki to pripisuju zingiberinu, aktivnom spoju u đumbiru. Drugi kažu da je on snažan antioksidans, pa pomaže u otklanjanju toksina i štetnih molekula iz organizma. Kakva god bila istina, đumbir je vrlo poželjno povrće i napitak u našem domu. Može se koristiti u salatama i kao dodatak jelu, ukoliko vas ne smeta intenzivan okus. Postoje i recepture u kojima se đumbir kuha sa limunom i narančom, te se miksa i pije poput čaja. Osobno sam to probao i taj pripravak mi je pomogao kad sam imao gripu. Pokušajte ubaciti đumbir u svoj jelovnik, zaista se radi o visokovrijednoj namirnici.

crni kim

Peti odabir, ujedno zadnji a moj omiljeni, je ulje crnog kima. O tom ulju je također ispričano više bajki nego o svim biljkama zajedno. Ukoliko maknemo sve prazne priče, ostaje visokovrijedno kvalitetno ulje crnih sjemenki sa lijepog, plavog cvijeta. Domovina crnog kima je Egipat, otkuda dolazi najviše sirovine za ulje, no raste i na Balkanu. Jedna pacijentica mi je rekla da je imala taj cvijet u vrtu i da su ga zvali mačji brk – kasnije sam taj naziv zaista našao u jednoj staroj enciklopediji o travama. Spojevi u njemu su jedinstveni i potencijalno djeluju na imunitet čovjeka. Prije svega, to je spoj po imenu timokinon. Ujedno, ulje u sebi ima fenole (pogledajte pod majčina dušica), tako da djeluje i na mikrobe. Crni kim spada u grupu tvari koje sporije dižu imunitet, pa ga treba piti barem tri mjeseca, 25 kapi tri puta na dan, da bi pokazao svoje djelovanje. Moja iskustva sa crnim kimom su brojna, posebno se dobro pokazao kod tretmana alergija i astme, posebno kao prevencija. Uzimanje crnog kima prije faze cvjetanja bilja može smanjiti osjetljivost na pelud i jake alergijske reakcije na nju.
Da li uzimati crni kim u fazi bolesti? Nažalost, pošto se radi o sporom imunostimulatoru, neće biti nekog vidljivog efekta. Za ta stanja je bolja ehinaceja i čajevac. No, ako ste skloni gripama i prehladi, uzimanje crnog kima od 9 mjeseca može uvelike pomoći da prebrodite zimu bez bolesti. Naravno, biljke nikad ne garantiraju potpunu zaštitu od infekata, ali crni kim je jedan od najboljih izbora za ljude sklone imunodepresiji i gripama.
U gornjem tekstu smo naglasili da se eterično ulje čajevca uzima oralno samo u obliku kapsula – ulje crnog kima je vrlo dobar nosač eteričnog ulja čajevca, a ujedno imaju sinergijsko djelovanje na imunitet. Na tržištu postoje mnoge kapsule kojima je baza ulje crnog kima, a u njemu se nalaze eterična ulja čajevca, ravensare, niulija, origana, vrijeska i sličnih ulja sa djelovanjem na imunološki sustav.

virus

Poseban oprez: u gornjem tekstu, pod naslovom “Što je imunitet?” spomenuli smo autoimune bolesti, dakle bolesti defekta imunološkog sustava, kada on počinje napadati vlastito tijelo. Ako bolujete od neke autoimune bolesti, nemojte uzimati biljke za imunitet prije nego se posavjetujete sa stručnom osobom. To se posebno odnosi na osobe koje piju imunosupresive. Nakon savjetovanja i pregleda nalaza, stručno osposobljena osoba može preporučiti neki imunostimulans koji ne smeta lijeku ili bolesti.

Imunitet je izuzetno složena priča, koja još nije u potpunosti do kraja ispričana. No, nas teorija uglavnom ne zanima, nego njena praktična primjena. Zahvaljujemo prirodi na biljkama koje se brinu da naš imunitet radi što bolje.

Goran Smirčić
fitoaromaterapeut – nutricionist

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content