Izlet u Delnice

Oct 20, 2017 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Izleti i putovanja

Naš klub Belveder-Kozala često organizira jednodnevne izlete. Jedan takav je bio i u Delnice. Izlet se sastojao iz dva dijela: zabavnog i kulturno povijesnog dijela. 

Što se tiče prvog dijela zadržali smo se u lijepom ambijentu ugostiteljskog objekta „Lovački“ smještenog u park šumi „Japlenški vrh“ iz kojeg se za bistrog dana pruža predivan panoramski pogled na Delnice i bogati gorskokotarski krajolik.

Grad Delnice pokriva središnji prostor goranske visoravni oko koje se uzdižu masivi visokih planina Bjelolasice, Risnjaka i Snježnika. Rubno teku rijeke Kupa, Dobra i Čabranka.

Vrijeme je bilo  maglovito i vjetrovito, pa smo uz pratnju vodiča ubrzanom šetnjom prošli kroz dio park šume Japlenški vrh u kojem se nalaze biciklistička i trim staza, a ima dobrih sadržaja za šetnju i dječjih igrališta. Potom smo prošli preko delničke tržnice uz koju je lijepo novouređen trg, na kojem se zimi priređuje sadržaj za djecu „Baka Božičnjak“.

Potom smo prošli glavnom ulicom, u zadnje vrijeme dobro uređenim, popločenim parkiralištem, klupama, fontanom i drugim ugodnim sadržajima putem kojih se dolazi do obnovljenog hotela Risnjak. Ljepota ovog kraja najviše se ogleda u netaknutoj prirodi u cijelom okruženju. Šetnjom smo obnovili  neka ranija  saznanja  i doznali mnogo novih podataka, pa tako na primjer da su naseljavanja ovog područja zbog neprohodnosti i šumovitosti započela tek krajem XIII. stoljeća. Delnice su bile pod vlašću obitelji Frankopan, sredinom XVI. stoljeća postaju vlasništvo Zrinskih. Za vrijeme turskih razaranja kraj je opustošen i raseljen.Tek izgradnjom ceste Karoline (XVIII. st.) i potom Lujzijane (XIX. st.) te željezničke pruge Karlovac – Rijeka (1875. g) stvaraju se bolji uvjeti za razvoj gospodarstva, a temeljem toga i svega ostalog. Razvijaju se drvna industrija, poljodjelstvo, stočarstvo i malo poduzetništvo. Razvoju je najviše doprinijelo prijevoz robe zapregom iz  unutrašnjosti prema moru i obrnuto, tzv.  kirijašenje. To je potaknulo razvoj ostalih popratnih  sadržaja, gostionica, prenoćišta idr.

Grad Delnice sada ima cca 6000 stanovnika. Od znamenitosti treba spomenuti specifični delnički govor, kuću Rački iz XVII. stoljeća, najstariju kuću goranskog kraja te spomenik kulture koji govori o etno i graditeljskoj baštini ovog područja. Potrebno je spomenuti mnoge sportske sadržaje, a zanimljivost je da su u ovom kraju napravljene prve skije u Hrvatskoj.  Skijanje su u Delnice donijeli ročnici austrougarske vojske. Danas su uređene staze za alpsko skijanje, omiljeno goransko skijalište je Petehovac, a postoji i skijaška skakaonica jedina u Hrvatskoj.

Sportska dvorana s bazenom i klizalište omogućuju dobru rekreaciju poklonicima sportskih aktivnosti biciklizam, planinarenje, lov,  skijanje,  mogućnost raftinga, logorovanja  i gljivarenja.

Svakako je to jedan predivan zeleni krajolik, pa ako se kaže da je Gorski kotar pluća Hrvatske tada su Delnice, zacijelo srce Gorskog kotara i njegov glavni grad.

Marija V.  KSO  Belveder-Kozala

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content