“Jalova” u Filodrammatici u petak

Dec 10, 2013 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Riječko tranzicijsko-fikcijsko  kazalište TRAFIK gostuje s predstavom “Jalova” autorice i redateljice Magdalene Lupi Alvir.  Predstava je na programu u petak, 13. prosinca, u Filodrammatici, s početkom u 19:30 sati.

Izvođači u predstavi su Daria Lorenci Flatz, koja je za ovu ulogu dobila Nagradu Mediteran Novog lista na 20. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci te Marin Alvir, ujedno i skladatelj predstave. Suradnica za scenski pokret je Selma Banich, a oblikovateljica svjetla Lara Badurina.

Izvedba predstave kreće se na granici kazališnog, performativnog i dokumentarnog, a jalovost se problematizira kroz niz tema među kojima su koncept ženskosti, majčinstvo, pitanje roda općenito ili nemogućnosti začeća konkretno, ali i u svjetlu šireg društveno-političkog konteksta.

natpis na kazalištu

Predstava je inicijalno nastala kao reakcija na sporni, sada već bivši zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Republici Hrvatskoj i sverastući problem neplodnosti, radi kojega je u posljednje tri godine veliki broj hrvatskih parova odlazilo u Maribor, grad u kojemu postoji cijenjena klinika za potpomognutu oplodnju u kojoj svi oni nastoje osvariti svoje roditeljstvo.

Suočavajući se s istinama koje su i bolne i osobne, no i društvene i javne, “Jalova”je i pokušaj doživljavanja jednog posve drugačijeg zajedništva, propitivanja stvarnih granica ljubavi, iskušenja, strahova, nadanja, no i duhovitih komentara na vlastiti položaj ne(moćnog) subjekta koji pokušava ispitati granice ne(mogućeg). Pokušaj je to da se sa distance sagleda i upozori na problem o kojem se dosada u teatru jednostavno – nije govorilo.

Tekst „Jalova“ Magdalene Lupi Alvir bio je nominiran za najbolji novi tekst u kazališnoj sezoni 2012/2013. za nagradu publike portala Teatar. hr, na kojem je i Trafik bio nominiran za nezavisno kazalište godine. Trafik je dobitnik godišnje strukovne nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske 2013.

Ulaznice možete kupiti u Matici umirovljenika grada Rijeke po cijeni od 36 kune.

HNK ljeto

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content