Kazalište u listopadu

Oct 23, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

U listopadu na šalteru Matice možete kupiti karte za muzičku komediju Pseudolosove muke  za četvrtak 28.10.2014.

Svojom prvom premijerom u sezoni, muzičkom komedijom „Le fatiche di Pseudolus“ / „Pseudolusove muke“ ansambl Talijanske drame vraća se najvećem komediografu starorimske književnosti Titu Makciju Plautu.

Riječ je o predstavi u adaptaciji i režiji Giovannija Battiste Stortija odnosno komediji karaktera i zapleta, političkoj satiri čiji su likovi, zaplet i komika temeljeni na dijalozima koji su pak preuzeti iz Plautovih triju komedija: “Hvalisavi vojnik”, “Lažljivac” i “Avet”.

Naime, u antičkome Rimu, rob Pseudolus pod svaku cijenu želi dobiti slobodu; ne bi li u tome uspio, odluči pomoći svome gospodaru – mladom Rimljaninu zaljubljenom u prekrasnu služavku – da osvoji srce svoje ljubljene, koja je nažalost već obećano nekom drugome…

 

Pseudolousove muke

Izvor:  www.hnk-zajc.hr  

Naslovnu ulogu tumači Giuseppe Nicodemo dok su u ostalim ulogama Bruno Nacinovich, Elvia Nacinovich, Alessandro Maione, Rosanna Bubola, Leonora Surian, Mirko Soldano, Elena Brumini, Lucio Slama, Anton Toni Plešić, Alida Delcaro i Andrea Slama, a glumi i član ansambla Hrvatske drame Denis Brižić. U predstavi sudjeluju i članovi riječkog Baleta.
Originalnu glazbu skladao je Zvjezdan Ružić, a izvodi ju uživo jazz band što ga čine i Filippo Orefice, Luka Veselinović i Adriano Bernobić. Predstavu prate titlovi s hrvatskim prijevodom.
Povodom premijere nove predstave Talijanske drame, u kazališnom foyeru bit će postavljena izložba djela likovnog umjetnika, rođenog Riječanina Bruna Paladina što predstavlja doprinos promicanju talijanske kulture i multikulturalnosti po kojoj je riječki HNK Ivana pl. Zajca poznat. Naime, kako je pojasnila ravnateljica Talijanske drame, Leonora Surian, uz svaku će predstavu Talijanske drame biti postavljena izložba jednog od umjetnika, pripadnika talijanske nacionalne manjine iz Hrvatske ili Slovenije.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content