Kazalište u studenom 2015.

Nov 13, 2015 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Tijekom studenog u Matici umirovljenika grada Rijeke možete nabaviti ulaznice za predstave “Andrea Chenier“, “Životinjska farma“i „Ljepotica i zvijer“.

U mnoštvu dobrih predstava za članove Matice izabrali smo ulaznice u parteru za slijedeće predstave:
ANDREA CHENIER, UMBERTO GIORDANO, opera; – 18.11.2015. u 19,30 sati, HNK I.pl. Zajca; 48,00 kn
Bastille je pala, a francuska revolucija je u punom jeku. Oligarhija pronalazi način da uživa, a ostatak društva na koljenima grca pod poreznom omčom glomazne uprave i plaćeničke vojske, vođene raskalašenim aristokratima i bankarima. Dok traju prevrati u zemlji mi pratimo dirljivu romansu zanosne plemkinje Maddalene de Coigny i pjesnika Andrea Chéniera, grčko-francuskog imigranta rođenog u Istanbulu. U jednoj od najljepših i najdramatičnijih verističkih opera snage ponovo udružuju, nakon prošlosezonske Tosce, prvaci riječke Opere Kristina Kolar i Giorgio Surian, a u drugoj podjeli jednako nezaobilani Robert Kolar i Ana Petričević pobjednica prvog Međunarodnog natjecanja za mlade operne pjevače Zinka Milanov. U naslovnoj ulozi – Luis Chapa, a libreto je prema povijesnim događajima napisao Luigi Illica

mini-andrea-chenier_-Kristina-Kolar-Luis-Chapa

 

ŽIVOTINJSKA FARMA, drama; -20.11.2015. u 19,30 sati, HNK, 36,00 kn
prema romanu Georga Orwella u adaptaciji Nataše Antulov i Andrása Urbána, koji potpisuje režiju i scenografiju predstave.
Izvorni tekst prilagodili su dramaturginja Nataša Antulov i Urban, koji je i autor scenografije, a u predstavi će glumiti Olivera Baljak, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje.

Intendant Oliver Frljić istaknuo je da je Urban jedan od redatelja koje je želio dovesti da rade u riječkom HNK od početka svog mandata i to zbog njegova socijalnog angažmana te posebnog pristupa radu s glumcima.

“Životinjska frama”, prema Urbanu, pokazuje situacije koja se u povijesti ponavljaju i to kako plemenite ideje vode do vlastite degradacije. To je djelo svojevrsni podsjetnik kako nastaju određena zbivanja u društvu, naveo je. Ustvrdio je da je totalitarni aspekt “Životinjske farme” živ i danas, samo se iskazuje drukčije nego prije, uz dosad najveću kontrolu, ali mnogo suptilnije provedenu.

Kostimografkinja je Bjanka Ursulov, a songove koje su napisali redatelj, dramaturginja i glumci uglazbila je Irena Dragović Popović.

mini-zivotinjska-farma

 

LJEPOTICA I ZVIJER, treš bajka; 28.11.2015. u 19,30 sati, HNK, 30,00 kn
„Ljepotica i zvijer“ klasična je bajka, poznata po svojim raznim kazališnim, filmskim i mjuzikl verzijama. Na njenim osnovama nastaju djela čiji su protagonisti oblikovani kao zvijeri, sve do trenutka u kojemu se ne dogodi prosvjetljenje ljubavi. U vrijeme kada je pisana, ova je bajka zapravo bila oštra kritika društva u kojemu su očevi dogovarali brakove za svoje mlade kćeri, predajući ih često u ruke puno starijih muškaraca i neznanaca. Danas „Ljepotica i zvijer“ postaje gorka priča vremena u kojemu se tradicionalne definicije ljepote i zvjerskog vrte oko odrastanja u okružju novca, društva sumnjivog morala s novopečenim bogatašima bez pokrića, tajkuna, kapitalističkih moćnika zatočenih u vlastitim ukletim dvorcima u kojima se može kupiti sve.

 

mini-Ljepotica i zvijer

Izvor: Hnk Ivana pl. Zajca

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content