Kopriva

Feb 28, 2018 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Kaže se neće grom u koprive. Zašto?

      Navodno se ta izreka veže uz stare Slavene. Slaveni su živjeli u prirodi u  spiljama i pećinama kao i u improviziranim nastambama. Živeći tako i hodajući prirodom često puta su zalazili u koprive koje su onda kao i danas žarile kožu kad ih se dodirne. To žarenje povezivali su sa žarenjem kože kao kada su se opekli na vatru.

      Slaveni su također više puta vidjeli udare gromova u drva koja su rasla u prirodi i izazivanje vatre od udara groma, a prema njihovom vjerovanju gromovi su najčešće udarali u drvo hrasta. To su tumačili time da bog Perun privlači gromove u drvo hrasta budući je navedeno drvo njemu bilo posvećeno. Perun je za Slavene bio bog grmljavine, munja i gromova.

     Budući da su smatrali da bog Perun sa neba na zemlju šalje vatrene gromove kao kaznu smatrali su da neće slati gromove u koprivu koja također žari vatrom jer su mislili da je i kopriva u srodstvu sa njim, te je od tog vjerovanja navodno nastala krilatica da neće grom u koprive.

     Ako je netko probao biti u koprivama prilikom grmljavine bilo bi zanimljivo da nam napiše da li je navedena tvrdnja točna.     

Za klub Zamet dostavlja Skok Silvio

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content