Korizmena duhovnost

Apr 15, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Koliko puta svi mi nekoga kritiziramo, a ne pitamo se jesmo li mi bolji od onoga koga kritiziramo? Pa pokušajmo biti bolji nakon što pročitate ovu priču koju sam nedavno čuo i koja je i mene zamislila. Jesam li ja bolji od kritičnog gazde?

Glavnom ulicom kroz jedno lijepo alpsko selo  prolazio je svećenik i prolazeći kraj kuće jednog dobrostojećeg poljoprivrednika isti ga je pozvao u kuću kako bi mu nešto rekao. Nakon što je svećenik ušao u kuću domaćin mu je rekao: „Dragi svećeniče uživao sam u vašoj jučerašnjoj propovijedi, no bilo bi mi još draže da ste bili izravniji kada ste kritizirali ljudske nedostatke, ali nemojte da vas povrijede moji riječi“.

Svećenik mu odgovori: „ni slučajno, znači da je po vašem mišljenju vjerojatno propovijed trebala biti malo oštrija“. „Baš tako“, odgovori mu domaćin, posebno kad ste spominjali obraćenje, pohlepu i škrtost. Vi ni ne znate kakve vam škrtice dolaze u crkvu. Ti ni ne znaju da Biblija kaže da najprije treba tražiti kraljevstvo božje, a oni samo zgrću novac. Evo to ste trebali bolje naglasiti.“

crkva

Nakon što ga je svećenik saslušao digao se je sa stolice i rekao da je baš krenuo obići jednu udovicu koja živi na kraju sela kojoj je nedavno umro muž. Za nesreću nedavno je ostala bez posla budući da je tvornica u kojoj je radila zatvorena i trenutno nema čime prehraniti svojih šestoro djece. Toj ženi i djeci je potrebna pomoć pa joj nosim nešto novca prikupljenog u crkvi kako bi barem imala za kruh. Krećući se prema izlazu svećenik je kroz otvorena vrata prostorije kraj koje je prolazio vidio mnoštvo obješenih šunki i ostalog sušenog mesa da je bilo milina gledati u to obilje i uživati u lijepim mirisima.

Dragi domaćine vidim da imate puno mesa pa „biste li mi dali jednu šunku za tu gospođu“? Svećeniče „zar cijelu šunku? Zar joj ne bi bio dovoljan i jedan komad?“

E moj gospodine „njoj stvarno treba i više od jedne šunka, a vi ste jedan od bogatijih ljudi u selu i moći ćete joj ustupiti jednu šunku. Vama ona neće faliti“, dok će njoj puno pomoći.

šunka

„U redu ako baš moram onda uzmite ovu.“ Držeći šunku u rukama svećenik upita domaćina:“ Gospodine da li je ova propovijed bila dovoljno oštra?“ Domaćin crvenog lica, gledajući u pod odgovori „ Svećeniče malo i preoštra“.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content