Legende o proljetnom cvijeću

Apr 8, 2014 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Krajem zime dok još ima snijega na zemlji i dok su noći i dani još hladni po poljima, a i u vrtovima pojavljuju se prvi cvjetovi koji prkose takvim uvjetima. Kada sam išao u osnovnu školu tada su nas učili da su to prvi vjesnici proljeća.

Zdravo. Ja se zovem visibaba, a svoje sam ime prema jednoj legendi dobila  jer podsjećam na pogrbljenu staricu (nonicu). Naime jedna usamljena starica živjela je u kolibici na rubu sela blizu šume i nije imala nikoga tako da joj je cvijeće bilo jedina radost i jedini prijatelj. Starica se je brinula o njemu, cvijeće je bujalo, a ona je bila sretna gledajući u prekrasno cvijeće koje je raslo čitavu godinu. No samoća i godine pogrbile su staricu. Jednog hladnog siječanjskog jutra izašla je pred svoju kolibicu, ali njezinog cvijeća više nije bilo, zatrpao ga je snijeg. Starica se je osjetila samom i napuštenom tako da je zaplakala i njezina suze su padale na snijeg. Tada se je dogodilo čudo tako da su se na mjestima gdje su na snijeg pale njezine suze pojavili  nježni bijeli cvjetići na krhkoj  zelenoj stabljici koji su bili pognuti poput nje. Bile smo to mi, visibabe koje smo joj ponovno donijele radost.

Visibabe1

Prema jednoj drugoj legendi, mi  visibabe smo i simbol nade. Naime kada su Adam i Eva istjerani iz Raja po prvi put su iskusili zimu i snijeg. Kada je Eva vidjela takvu pustoš i hladnoću na zemlji rasplakala se je misleći da nikada više neće osjetiti ljepotu i toplinu proljeća i gorko se kajući za grijeh koji je počinila. Dok je plakala, jedan anđeo koji ih je gledao iz Raja se je sažalio nad njom i pretvorio sićušne snježne pahuljice koje su padale na zemlju u nježne, bijele visibabe, dajući Adamu i Evi nadu da će se zima uskoro pretvoriti u proljeće. Na kraju da vas upozorim ja sam i otrovna tako da me ne stavljajte u usta.

Kako je dosadna ta visibaba. Ja sam kukurijek i također se  pojavim u rano proljeće malo iza visibaba. Ima nas dvije vrste. Jedna vrsta je sa bijelim cvjetovima, a druga sa zelenim koji su nagnuti prema zemlji. Temeljem jedne legende u cvijetu kukurijeka je utjelovljena duša jedne sirote djevojčice. Ta djevojčica je bila siroče bez majke i oca te je živjela sa zločestom tetom koja ju nije voljela tako da ju je jednom prilikom potjerala iz kuće usred zime. Djevojčica je sama lutala šumom zametenom snijegom i plakala. Kako je bila slabo obučena, a hladnoća je bila sve veća djevojčica se je počela smrzavati kad ju je ugledala jedna šumska vila. Kako bi ju zaštitila od smrzavanja vila je djevojčicu pretvorila u zeleno bijeli cvijet koji u svojoj raskoši cvijeta usred hladnoće i predstavlja čistoću i nevinost. Da vas upozorim i ja sam otrovan kao i visibaba.

kukurijek

Sa kojim čudacima ja živim po poljima, još ću se i otrovati od njih. Da se predstavim,j a sam šafran i nisam otrovan. Dapače ja sam cijenjeni začin koji je i skup zato što ga je malo. Mojih cvjetova imate u različitim bojama, dok su moji preci temeljem jedne stare grčke legende nastali iz ljubavi.  Po njoj se je jedan mladić po imenu Crocus zaljubio u jednu nimfu koju je vidio. Kako je nimfa ubrzo nestala krenuo je u potragu za njom. Ta nimfa se je zvala Similax i mladi Crocus ju je tražio  po šumama blizu Atene. Uspio ju je naći i između njih se je rodila idilična ljubav. No kako to obično biva ljubav ne traje dugo jer je nimfi ubrzo dosadila Crocusova pažnja te odlučuje prekinuti vezu. Crocus je usprkos njenom protivljenju i dalje progoni u nadi da će se ljubav ponovno razbuktati. No nimfa koja se više nije željela sa njim družiti koristi se magijom i Crocusa pretvara  u cvijet šafrana sa narančastim stigmama kao podsjetnik na njegovu vječnu želju za njezinom ljubavlju.

šafran

Dakle dragi čitatelji kako god vam mi bili lijepi i kako vam uveseljavamo proljetne dane ipak svi mi imamo tužne priče o našim nastancima, no zar i vaši životi nisu isto takvi. Zato primite poruku od nas visibaba, kukurijeka i šafrana koliko god vam život bio težak kao i naš uživajte u svakom lijepom trenutku kako što to i mi uživamo u svakom toplom i suhom proljetnom danu. Do viđenja do slijedećeg proljeća.

2 Komentara + Dodajte komentar

  • Vrlo lijepo i dirljivo oblikovane nepoznate legende o poznatom cvijeću.
    Ovi proljetni dani donose nam puno prekrasnih detalja koje treba samo uočiti i zabilježiti.
    Vrlo ugodno iznenađenje.

  • Prekrasne priče ,pripremajući se za rad i razmišljajuči što ću raditi sa djecom u vrtiću pročitala sam Vaše zanimljivepricče o cvijeću.Ispričat ću ih sutra djeci. Hvala vam nisam ih nikada još čula.Pozdrav lijepo je imati tako mudre ljude oko sebe.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content