Lipa simbol Slavena

Mar 12, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno

Slušajući pjesmu Bijelog dugmeta „Lipe cvatu“ otkrio sam neke zanimljivosti o drvu lipe. Kod Slavenskih naroda je bio običaj da se pod drvom lipe obavljaju obredi vjenčanja, odvijali su se sudski procesi, učilo se i zabavljalo te je drvo lipe simbol Slavena. Stara narodna vjerovanja su da kako neće grom udariti u koprivu tako neće ni u drvo lipe.

Vjerovanje da neće grom u koprive proizlazi iz germanske mitologije  budući je kopriva bila simbol boga groma i munje. Dok vjerovanje da grom neće u lipu proizlazi iz vjerovanja da je Bogorodica počivala u hladu lipe dok je bježala pred progoniteljima.

Drvo lipe je mekano pa se u narodu kaže za osobu koja je mlitava, mlaka i lijena da je „lipov čovjek“. Drvo lipe ima jedino među drvećem i svoj mjesec- Lipanj. Lipanj je inače mjesec u kojemu cvatu tri najznačajnije biljke: pšenica (kruh), vinova loza (vino) i maslina (ulje), tako da je mjesec lipanj pun simbolike kako za vjernike tako i za ostale.

Budući je drvo lipe simbol slavenskog naroda smatra se i svetim drvom, tako da u narodu postoji pravilo da se prilikom branja cvjetova lipe čovjek prvo pomoli, te da cvjetove bere pažljivo bez kidanja, oštećivanja ili rezanja grana drveta lipe jer u suprotnom sedam godina neće moći brati ili uživati čaj od lipe.

Inače na Zametu koji nije poznat po drvima lipe jedno drvo lipe raste kod crkve pa dragi čitatelji ako nemate u blizini vaših domova drvo lipe dođite na Zamet kada lipe budu cvale, stanite ispod njene krošnje, udahnite lijep miris njenog cvijeta i poslušajte divnu muziku pčela koje te cvjetove oprašuju. Zaboravit ćete na sve brige i probleme, opustit ćete dušu i tijelo bolje nego na bilo kakvoj jogi, a navečer ćete zaspati poput malog djeteta uz miris lipe u vašim plućima i muziku pčelica u vašim ušima.

Stvarni ima nešto u toj lipi i njenom mjesecu lipnju.

cvijet lipe

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Jutros me je obradovao ovaj tekst o lipi. Sjetio me mojeg djetinjskav…Lipa ima šire značenje.
    Ali u kafiću ”Cres” na željezničkoj sam nedavno pitala čaj od lipe, Čudili su se…Nisu imali čaj od lipe..
    Ima još jedan lijepi grad u kome je nekada bilo puno lipe…Osijek. E, kroz drvored lipa treba šetati i reći da je to raj na zemlji. Ne znam kako je sada…
    Ali, doći ću na Zamet

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content