Listopad u Zajcu

Oct 2, 2012 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Tijekom mjeseca listopada Kazalište nudi za svakoga ponešto, od drame preko mjuzikla do opere.

Članovi Matice umirovljenika ulaznice mogu preuzeti na šalteru u Kružnoj 5 svakoga radnog dana od 8 do 11 sati, a ostali umirovljenici karte preuzimaju na blagajni HNK Ivana pl. Zajca.

55+, MONTAŽSTROJ, Borut Šeparović; kulturni događaj

1. listopada 2012. u 20 sati, cijena 42,00 kn (parter)

Montažstroj, na Međunarodni dan starijih osoba, dovodi u HNK Ivana pl. Zajca obične ljude, starije od 55 godina, koji su prestali biti statisti u vlastitom životu i postali protagonisti jedinstvenoga kulturnog događaja koji će istovremeno biti sniman za dokumentarni film.

Generacija 55+ zauzet će svoje mjesto na pozornici kako bi se obračunala s više desetljeća vlastite šutnje i progovorila o najvažnijim minutama svoga života, kao i o našoj zajedničkoj povijesti koju su stvarali i koju još uvijek stvaraju.

 

GUSLAČ NA KROVU, J. Bock, mjuzikl

Koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca – festivala Riječke ljetne noći i Festivala Opatija

4. listopada 2012. u 19:30, cijena za umirovljenike 48,00 kn (parter)

Jedan od najpoznatijih svjetskih mjuzikala, koji je svoju praizvedbu doživio 1964. godine, označio je novi stil u skladanju ove glazbene forme. Mjuzikl je nastao na temelju priča Sholoma Aleichema, a tematizira židovsko selo u Rusiji unutar kojega se 1905. događaju promjene. Modernizacija ulazi u tradicionalan način seoskoga života i ostavlja posljedica prikazane preko jedne obiteljske priče.

 

TRI SESTRE, Čehov, drama

12. listopada 2012., 19:30, cijena za umirovljenike 36,00 kn (parter)

Djelo je nazvano prema trima sestrama – Olgi, Maši i Irini. Tri sestre utjelovljuju ljepotu, profinjenost, obrazovanost, duševno bogatstvo i želju za osmišljenim životom, no podvrgavaju se kapricioznoj ženi svoga lijenoga brata, nemoćne da pomognu same sebi, a kamoli jedna drugoj. Radnja se zasniva uglavnom na samim likovima i njihovoj tragičnosti, s osjećajem bespomoćnosti i beznadnosti, koja samo kazuje kako nema promjene unatoč vječitom optimizmu i priči o svijetloj budućnosti.
Cijela je drama protkana čežnjom i tugom – čežnjom za Moskvom, koja likovima predstavlja san i ideal o promjeni života, a tugom jer ne uspijevaju otići u Moskvu niti promijeniti svoj život.

 

LA TRAVIATA, Verdi, opera

 16. listopada 2012., 19:30, cijena za umirovljenike 48,00 kn (parter)

Predstava, sa stankom poslije 2. slike, traje oko 2 sata i 45 minuta.

Nastala na temelju Dumasove Dame s kamelijama, jedna od najpopularnijih i najomiljenijih opera ponovno je, u novom ruhu, u Kazalištu Ivana pl. Zajca.

Praizvedena na sceni pariškog Theatre de Vaudeville 2. veljače 1852., drama je postala instant-hit, a već je iduće godine adaptirana i u libreto za Verdijevu operu La Traviata. No dok je glavni lik Dumasove knjige nesretna Marguerite Gautier, za koju je autor inspiraciju pronašao u svojoj stvarnoj ljubavnici Marie Duplessis, za potrebe opere libretist Francesco Maria Piave tragičnu je heroinu preimenovao u – Violetta Valéry. S njom kao glavnim likom, opera u tri čina La Traviata (što doslovno znači ‘zabludjela’ ili ‘posrnula’), praizvedena je na sceni venecijanskog Teatro la Fenice 6. ožujka 1853. godine. Iako joj je radnja smještena u 18. stoljeće, Verdi je inzistirao da se inscenacija smjesti u suvremeni okvir što je, uza sam sadržaj, dodatno šokiralo premijernu publiku.

U središtu je radnje već rečena Violetta Valéry, pariška kurtizana čijom zabavom opera i započinje. Među brojnim gostima, na njoj će se naći i novi Violettin obožavatelj, mladi Alfredo Germont. Iako isprva odbija njegovo udvaranje, Violetta se uskoro počinje pitati ne bi li on mogao biti čovjek njezina života…

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content