Medvjedi u Kuterevu

Jul 31, 2013 od     3 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Izleti i putovanja

U okviru izleta Kluba starijih osoba „Belveder->Kozala“, u organizaciji tvrtke „Pavletić“ posjetili smo 28. srpnja ove godine dolinu Gacke, Otočac i utočište medvjeda u Kuterevu. Programom izleta upoznali smo grad Otočac. Posjetili smo park u centru grada te crkvu Svetog trojstva. O Otočcu, te znamenitostima grada Otočca u prošlosti i sadašnjosti, govorila nam je gospođa Ruža iz Gacka-tursa.

CAM00023

Nakon toga odvela nas je u siranu „Runolist“a zatim u naselje Sinac na vrela  rijeke Gacke. To su Majerovo vrilo i glavno Tonkovića vrilo. Posjetili smo i mlinice na Majerovom vrilu, a nakon toga vožnjom kroz Lički Osik posjetili i novootvoreni hotel Gacka koji se nalazi neposredno uz porušeni stari hotel Gacka. Doznali smo da se u ugostiteljskom objektu pod nazivom „Rotor 2“ jede najbolja janjetina u Gackoj dolini. Otiđite tamo i uvjerite se.

CAM00038

Gospođa Ruža napustila nas je u Otočcu a mi smo nastavili put za Kuterevo.

U predivnom velebitskom ambijentu smjestilo se mjesto Kuterevo. Na rubu kojega se na samim obroncima Velebita, gudurama i dulibama smjestilo utočište odnosno, sirotište za napuštene medvjeđe mladunce.

CAM00052 CAM00051

Dojam je bio pretužan. Duliba, ograđena žicom i strujom, skučenog prostora, sa malom oskudnom lokvom zelene blatne vode, a oni lijeno i nezainteresirano, apatično bauljaju.

Nameće se pitanje da li je to zaštita i pružanje pomoći medvjeđim mladuncima koji su na razne načine ostali bez majke ili je to narušavanje prirodne ravnoteže i mučenje ovih predivnih životinja. U prvi tren se čini da je to humani postupak zaštite mladunaca. Međutim, u nastavku je to produženje agonije i zatočeništvo, jer prostor je premalen, bez slobodnog kretanja, bez šume,nikada više nema slobode za mladunce, nema mogućnosti produženja vrste.

CAM00049 CAM00050

Što je to onda? Sirotište ili mučilište!

Što vi mislite?

3 Komentara + Dodajte komentar

  • Prekrasne slike vidi se da slika pravi fotograf!

  • Tužno i žalosno…

  • Ne znam što je tužnije: ostati medvjedić bez majke ili ga smjestiti u neadekvatno utočište ?
    Bila sam u Kuterevu prije nekoliko godina i nisu me se baš dojmili uvjeti,pa čak i priroda gdje su medvjedići smješteni. Za njih tu budućnosti nema.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content