Mjesec hrvatske knjige 2012.

Oct 1, 2012 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Mjesec hrvatske knjige održava se u svim odjelima i ograncima Gradske knjižnice Rijeka od 15.listopada do 15. studenog 2012. godine

Gradska knjižnica Rijeka i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju pod nazivom Mjesec hrvatske knjige, koja će se održati od 15. listopada do 15. studenoga sa središnjom temom posvećenom Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. U skladu s time Knjižnica je pripremila bogat i raznovrstan program koji sadrži za svakoga ponešto. Tako će se  provesti izbor “najdraže knjige mladosti” Riječana starijih od 65 godina, predstaviti aktivnosti članova Studentskoga čitateljskog kluba u Domu Kantrida, održati radionica o upotrebi tablet-računala i čitača elektroničkih knjiga i još niz događanja. Posebno ističemo akciju

+ 65 – članarina = iskaznica

kojom GKR, koja se redovito i pažljivo skrbi o uslugama i ponudi prilagođenoj građanima treće životne dobi, omogućuje svim osobama rođenim do 15. studenoga 1947. godine, s prebivalištem u Rijeci, besplatan upis i produženje članarine u svim odjelima i ograncima Gradske knjižnice Rijeka u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga 2012.

 

U sklopu programa održat će se i zanimljiva predavanja pod zajedničkim nazivom Tabletomanija. Da se tehnologija mijenja neviđenom brzinom prilično je poznato i bogato argumentirano samom stvarnošću jer nas svaki dan iznenadi poneki novi model mobitela ili računala. No koliko god bila uzbudljiva, svaka tehnologija nije svima jednako dostupna zbog nedostatka novca, nemogućnosti jednostavne kupnje u hrvatskim dućanima, nedostatka smisla korištenja i sadržaja na hrvatskom jeziku. Posljednje dvije godine najpopularniji su fenomen tablet-računala i čitači elektroničkih knjiga koji, posebno u zapadnim zemljama, bilježe velik uspjeh, dok se u Hrvatskoj šire prilično sramežljivo. S obzirom na to da su tablet-računala svojim funkcijama najuže povezani sa samom kulturom čitanja knjiga, časopisa, novina, Gradska knjižnica Rijeka odlučila je biti jedna od točaka gdje se može educirati i iz prve ruke saznati ponešto o tablet-računalima, elektroničkim  čitačima i svim njihovim mogućnostima.

 

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige na četiri radionice te na predavanjima svakog četvrtka u Ogranku Drenova (18. listopada), Ogranku Turnić (25. listopada) Ogranku Zamet (8. studenoga)  i  Narodnoj čitaonici  (15. studenoga) bit će predstavljene mogućnosti tablet-računala u poboljšanju kvalitete svakodnevnog života, a prisutnima će u ležernom razgovoru s izlagačem biti omogućeno njihovo korištenje. Konačni je cilj apstraktne sadržaje približiti kao izrazito životne i kulturno korisne te kao maksimum evolucije tehnologije koja poprima korisnički prijateljski oblik.

Pozivamo sve posjetitelje naše stranice, posebno osobe treće životne dobi, da posjete Gradsku knjižnicu Rijeka tijekom listopada i studenoga te sudjeluju u mnogobrojnim aktivnostima koje se nude u Mjesecu hrvatske knjige jer, kako kaže naš najpoznatiji pjesnik Tin Ujević: Knjiga nije hrana, ali je poslastica.

 

U nastavku Vam donosimo cjelokupni program događanja:

Središnja tema Mjeseca hrvatske knjige 2012. posvećena je Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, a Gradska knjižnica Rijeka pripremila je niz programa koji usmjeravaju osobe starije životne dobi na stalnu aktivnost, a mlade potiču na suradnju, pomaganje i razumijevanje. Sve s geslom:  i nakon šezdesetpete kulturno-društveno aktivni!

 

PROGRAM 65+:

65+ : Knjiga moje mladosti

Što? Akcija! Izbor najdraže knjige mladosti Riječana 65+.

Gdje? u svim odjelima i ograncima Knjižnice, u Antikvarijatu Mali neboder

Kada? 15. 10. – 10. 11.

 

65+: + 65 – članarina = iskaznica

Što? Akcija! Besplatan upis osobama rođenima do 15. 11. 1947. godine s prebivalištem u gradu Rijeci.

Gdje? u svim odjelima i ograncima Knjižnice

Kada? 15. 10. – 15. 11.

 

65+: Pssst…priča

Što? Obiteljska pričaonica u kojoj priče najmlađima mogu pričati i svoju kreativnost iskazati dobrovoljci 65+. Prijave se primaju unaprijed, u Knjižnici.

Gdje i kada? Dječji odjel Stribor subotom u 11, Ogranak Drenova ponedjeljkom u 18, Ogranak Zamet utorkom u 18, Ogranak Turnić srijedom u 18

 

65+: Tabletomanija

Što? Upoznavanje osoba 65+ s pojmom i primjerima iPada, Android tableta i Kindle čitača e-knjiga uz predstavljanje korisnih aplikacija za čitanje knjiga i časopisa, igru s unucima i sadržaja za održavanje kvalitete života. Dobrodošli i svi ostali zainteresirani.

Gdje i kada? četvrtcima u 18: 18. 10. Ogranak Drenova, 25. 10. Ogranak Turnić, 8. 11. Ogranak Zamet, 15. 11. Narodna čitaonica

 

65+: Studentski čitateljski klub čita u gostima

Što? Studenti, članovi Studentskog čitateljskog kluba čitaju izabrane kratke priče hrvatskih autora korisnicima Doma Kantrida.

Gdje? Dom za starije i nemoćne osobe Kantrida

Kada? 27. 10., 3. 11. i 12. 11. u 10

 

65+: Ćakule o poslijeratnom zdravstvu: Od nestašice sapuna do riže na recept

Što? Razgovor s legendom riječkog javnog zdravstva, doc. dr. Vjekoslavom Bakašunom u povodu izlaska njegove nove knjige Dopisi i okružnice kao slike života

Gdje? Narodna čitaonica, Korzo 24

Kada? srijeda, 14. 11 u 18,30

 

65+: Tragom goranskih (po)kućaraca

Što? Predstavljanje nove knjige autora mr.sc. Emila Crnkovića o goranskim pokućarcima

Gdje? U gostima – po goranskim kućama. (tri domaćina, lokacije: Skrad, Fužine, Lokve)

Kada? U Lokvama (obiteljska kuća Mirjane Pleše, ravnateljice OŠ Rudolfa Strohala Lokve i Predsjednice Udruge ljubitelja lokvarskih starina) u četvrtak, 15. 11. u 11

 

I DRUGE PRIČE IZVAN PROGRAMA 65+…

50 godina Antikvarijata Mali neboder: Ljubo Babić

Što? Izložba naslovnica Ljube Babića (oprema knjiga 1908.-1960.)

Gdje: Narodna čitaonica, Korzo 24

Kada? otvorenje: 15. 10. u 19, trajanje izložbe 15. 10. – 12. 11.

 

Motociklom po zapadnoj Africi: Degustacija slobode

Što? Multimedijalno putopisno predavanje i predstavljanje nove knjige Davora Rostuhara.

Tko? Davor Rostuhar i Hrvatski klub putnika / Croatian Travel Club

Gdje? Narodna čitaonica, Korzo 24

Kada: srijeda, 17. 10. u 18,30

 

Upoznavanje pisanja krasopisa perom i tintom.

Što? Radionica Hrvatskog školskog muzeja na porinuću novog programa Gradske knjižnice Rijeke pod nazivom Pssst…pišemo, mala škola funkcionalne pismenosti za petaše.

Gdje? Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6

Kada? petak, 19. 10. u 18

 

Pssst…vrijeme je za BASNOSLOVKE!

Što? Predstavljanje slikovnice u okviru obiteljske pričaonice Pssst…priča. Predstavlja autorica: Hana Lukas Midžić.

Gdje? Ogranak Zamet, Centar Zamet, B. Vidasa bb

Kada? utorak, 23. 10. u 18

 

Autor u gostima Bibliokluba: Nada Mihelčić

Što? Susret i rasprava članova Bibliokluba s autoricom Nadom Mihelčić

Gdje: Dom kulture u Skradu

Kada? ponedjeljak, 29. 10. u 10

 

Autor, urednik, prevoditelj…u gostima: Irena Lukšić

Što? Irena Lukšić urednica je biblioteke Na tragu klasika i autorica knjige Blagovati na tragu klasika objavljene 2011. Gošća je Čitateljske grupe Ogranka Drenova.

Gdje? Ogranak Drenova, Brca 8b

Kada? utorak, 6. 11. u 18

 

Nacionalni kviz za poticanje čitanja: Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!  

Što? Kviz! Ove godine tinejdžeri čitaju sljedeća 3 romana: Zeleni pas Nade Mihelčić, One misle da smo male Julijane Matanović i Anke Dorić i Imaš fejs? Jasminke Tihi Stepanić i rješavaju on-line kviz upitnik.

Gdje: on-line – http://www.knjiznica.hr/kviz

Kada? 15. – 25. 10.

 

JE LI I VAŠE DIJETE ČLAN KNJIŽNICE?

Što? Akcija! Promotivna kampanja Knjižnice.

Kada? 15. 10. – 15. 11.


 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content