Mravinjak

Jun 11, 2014 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Sasvim sigurno poznajete male crne “dosadnjakoviće” kojih se vrlo teško riješiti ako se usele u naš dom ili vrt.

Kad smo već kod vrta moram vam se požaliti. Uspješno sam se riješila puževa i po tko zna koji put sijala radić ali nije niknula niti jedna biljčica. Za to su se pobrinuli spomenuti dosadnjakovići, odnosno mravi. U jednoj ih zajednici živi bezbroj. Na jučerašnjem izletu sam prvi put u životu vidjela pravi mravinjak.

DSC06831

Visok je oko pola metra, a literatura kaže u zemlji još dva metra. Ta kupola koju vidite na fotografiji napravljena je od pijeska, lišća i borovih iglica, a služi mravima za ventilaciju podzemnih hodnika. Neću vam sada pisati što sam sve pročitala o mravima, ako imate volje i vremena pročitajte i vi tu zanimljivost. Ja ću vam odati samo jednu, a to je da mravi imaju krila, lete i pare u zraku. Nakon toga ženki otpadnu krila, a mužjak ugine. Vrlo je zanimljiva priča o životu mrava.

Zorica Mladenić, KSO Belveder -Kozala

2 Komentara + Dodajte komentar

  • a gdje je moj prst/kažiprst ? još sam umorna od tvog istraživanja,ali ovo o parenju nisam znala a bunker je zanimljiv.

  • Samo na brzinu prije hladnog tusa – kad sam bila mala sam “otkrila” da se mravi izgube ako prstom povucem crtu ismedu njihovog reda. Pa tako su zgodni, zar nekoliko ne moze????

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content