Najava programa u Art-kinu za studeni 2014.

Nov 6, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

U Art-kinu Croatia mjesec započinje s dva filmska ciklusa u kojem ćete moći uživati u talijanskoj i poljskoj kinematografiji. Sredinom mjeseca pažnja se seli prema Južnoj Americi i imate priliku gledati argentinske filmove. Kraj mjeseca je prilika za povratak u Italiju na smotru suvremenog talijanskog filma.
Uglavnom, čeka vas puno naslova i zanimljivih filmova tijekom cijelog mjeseca. Uživajte u Art-kinu!

art kino

 • Ciklus filmova Nina Manfredija, od 5. do 12.11.
  U suradnji s Talijanskim i institutom za kulturu donosimo program Sjećanje na Nina Manfredija, od 5. do 12. studenog 2014., donosi 8 filmova ovog velikog glumca talijanskih komedija. Filmski i kazališni redatelj, scenarist, dramski pisac, komičar, pjevač, radio i televizijski voditelj i glumac Saturnino “Nino” Manfredi (22. ožujka 1921. – 4 lipnja 2004.) bio je jedan od najistaknutijih talijanskih glumaca u žanru komedije all’italiana.

Četvrtak, 6.11.
18:00 Ciklus filmova Nina Manfredija:
Odvažan potez obično nepoznatih
Nastavak uspješne krimi komedije Obično nepoznati lopovi (I soliti ignoti, 1958.) redatelja Marija Monicellija. Peppe i njegovi prijatelji nastoje živjeti poštenim životom nakon neuspjele pljačke zalagaonice. Pronalazi ih jedan milanski gangster te im nudi novi posao. Riječ je o pljački novca od klađenja na nogometne utakmice u Milanu. Odluče prihvatiti posao, maskiraju se u nogometne navijače i putuju iz Rima u Milano.

Petak, 7.11.
20:00 Ciklus filmova Nina Manfredija:
Dobro sam je poznavao
Adriana je privlačna mlada djevojka iz provincijskog gradića koja seli u Rim u potrazi za slavom i boljim životom. Isprva radi u frizerskom salonu, a potom prelazi u lokalno kino. Družeći se s dobrostojećim muškarcima umjesto ljubavi i podrške, nalazi na ravnodušnost i usamljenost. Svi u njoj samo površno vide ljepotu koju žele iskoristiti. Sreća je ne prati ni u profesionalnom, ni u osobnom životu.

art kino

 • Dani poljskog filma, od 8. do 12.11.
  Dani poljskog filma ove godine donose pet nagrađivanih filmskih naslova.

Subota, 8.11
17:30 Ciklus filmova Nina Manfredija:
Operacija San Gennaro
U Napulj šezdesetih prošloga stoljeća stiže nekoliko Amerikanaca s namjerom da ukradu slavne dragulje iz lokalne crkve. S obzirom da su stranci, ne poznaju dovoljno lokalnu sredinu i običaje te se obrate za savjet poznatom gradskom lopovu Don Vincenzu. On je trenutno u zatvoru, no preporučuje im da se obrate mladom Armandinu s kojim krenu planirati pljačku…

20:00 Dani poljskog filma:
Revers – molimo vas da svoje mjesto unaprijed rezervirate u Art-kinu!
Revers je priča o ženama smještenim u današnje vrijeme te u 50-te godine prošlog stoljeća u Varšavi. Glavna je protagonistica 30-godišnja Sabina koja nema muškarca u svom životu, a tu ‘prazninu’ odlučno žele popuniti majka i baka. Po cijele se dane izmjenjuju ‘gosti’ koji nisu nimalo privlačni Sabini, sve do jednog trenutka kada u njezin život, ni od kuda, ulazi šarmantan i inteligentan Branislaw. Dolazak muškaraca u život ovih triju žena pokreće neočekivane događaje…

Nedjelja, 9.11.
18:00 Ciklus filmova Nina Manfredija:
Glava obitelji
Mladi par arhitekata, Marco i Paola se upoznaju i vjenčaju nakon Drugog svjetskog rata. Posvećeni su zajedničkoj budućnosti i sudjelovanju u izgradnji poslijeratnog društva. Paola uskoro zatrudni i Marco je presretan. Tijekom godina njihova se obitelj poveća na četvero djece. Zbog obaveza i posla Marco se s vremenom počne udaljavati od Paole. Započne aferu s drugom ženom, Adrianom..

20:00 Dani poljskog filma:
Erratum
Da se vrijeme dade vratiti kako bi mogli početi sve iznova…
Supruga, sin, dobar posao – u Michalovu životu sve ima svoje mjesto. Jednog dana junak posjećuje svoj rodni grad ne bi li riješio molbu svog šefa. Treba preuzeti auto uvezen iz SAD-a, a onda se odmah vratiti. No, stvari se kompliciraju… Michal je prisiljen ostati duže na mjestu iz kojeg prije tako žarko htio pobjeći. Vraćaju se uspomene, frendovi iz benda, snovi na koje je odavno zaboravio i događaji iz prošlosti koji su promijenili njegov život. Možda postoje pitanja koja se još uvije može postaviti?

Ponedjeljak, 10.11.
18:00 Ciklus filmova Nina Manfredija:
Po milosti božjoj
Prvi film u kojem se Nino Manfredi, pored glavne uloge, okušao i u redateljskoj stolici. Glavni lik je Benedetto Parisi, odrastao muškarac koji je kao dijete rano ostao bez roditelja. U djetinjstvu je živio s tetkom koja prema njemu nije pokazivala nimalo ljubavi. Za muškarca kojeg je slučajno tijekom jedne noći zatekao u njezinoj kući, slagala mu je da je riječ o lokalnom svecu. Kada kao dječak Benedetto preživi teški pad, svi pak povjeruju da je posrijedi čudo.

20:00 Dani poljskog filma:
Petlja
Braća Alfred i Jerzy svjedočili su nasilnom incidentu: za vrijeme vožnje vlakom, nekolicina huligana mučila su jednu mladu ženu. Jerzy staje djevojci u obranu, dok Alfred oklijeva te ostaje bespomoćnim promatračem. Jedan nasilni čin potpuno će izmijeniti tijek života obojice braća.

Utorak, 11.11.
17:30 Ciklus filmova Nina Manfredija:
Pinokijeve pustolovine
U ovoj ekranizaciji priče o Pinokiju Nino Manfredi tumači ulogu Geppetta. Snimljen u neorealističkom stilu i smješten u Italiju druge polovice devetnaestog stoljeća, film je uspješan prikaz priče o stolaru koji je od drva stvorio marionetu dječaka i nazvao ga Pinokio. Marioneta je oživjela i postala pravi dječak…

20:00 Dani poljskog filma:
Ki
Ki, puna energije, temperamentna i spontana majka dvogodišnjeg Pio, jureći kroz život susreće se s Miko. Ovo je susret dvaju svjetova koji se zapravo nisu trebali i gotovo nisu mogli sresti. Slijedi dugi put otkrivanja sebe i učenja odgovornosti.
Ki – vrlo „šareni” lik, energičan, pun ideja koje želi ostvariti. Pokušava se osloboditi od bivšeg partnera, na kaotičan način naći svoje mjesto. Bez razmišljanja veže se za ljude koji se često sasvim slučajno nađu na njenome putu. Bježeći od stereotipa samohrane majke nastoji živjeti brzo i intenzivno, na račun svojih prijatelja.

Srijeda, 12.11.
18:00 Ciklus filmova Nina Manfredija:
U ime pape kralja
Radnja filma događa se u Italiji 1867. godine, u vrijeme kada Giuseppe Garibaldi pokušava okončati papinsku vladavinu. Njegove uhvaćene revolucionare vlast osuđuje na smrt. Prisiljen je na to papinski sudac, monsinjor Colombo, koji razmišlja o davanju ostavke na položaj. Predomisli se kad sazna da ima sina, rođenog nakon kratke tajne afere prije devetnaest godina, a sin je sada jedan od revolucionara kojima prijeti smrtna kazna.

20:00 Dani poljskog filma:
Soba za samoubojice
Protagonist ovog filma mladi je Dominik koji rastrzan ambicijama svojih roditelja i odnosima u elitnoj školi koju pohađa završava u misterioznom dijelu interneta, poznatom kao “Soba za samoubojice”. Članovi te zajednice skriveni iza avatara razgovaraju o svojoj spremnosti da izvrše samoubojstvo. Dominik koji na početku nema suicidnih ambicija, fasciniran Silvijom”Kraljicom sobe”, sve više uranja u virtualni svijet i sve se više udaljuje od stvarnosti. Njegovi roditelji, zauzeti svojim poslovima, nisu ni svjesni opasnosti u kojoj se on nalazi dok ljudi u “Sobi” iščekuju trenutak zbog kojeg su se i okupili…

art kino

 • Ciklus suvremenog argentinskog filma, od 13. do 16.11.
  U suradnji s Veleposlanstvom Argentine u Budimpešti donosimo četiri nagrađivana argentinska filma, od 13. do 16. studenog 2014.

Četvrtak, 13.11.
20:00 Ciklus suvremenog argentinskog filma:
Zidovi – molimo vas da svoje mjesto unaprijed rezervirate u Art-kinu!
Priča o potrazi za ljubavlju i o problemu otuđenja u modernom dobu. U Buenos Airesu, gradu od tri milijuna stanovnika, dvoje mladih vrijeme provode zatvoreni u vlastitim stanovima. Martin je agorafobni web dizajner koji ne napušta stan, ako to zaista nije nužno. Martina se pokušava nositi s prekidom duge veze i činjenicom da kao arhitektica nema dovoljno radova. Zaposlena je kao dekoraterka izloga i živi u susjedstvu Martinove zgrade.

Petak, 14.11.
20:00 Ciklus suvremenog argentinskog filma:
Vrijeme hrabrosti
Iskusni policajac Alfredo Díaz je u depresiji. Loše se nosi sa supruginom prijevarom te mu šef naredi psihijatrijsku pomoć da bi mogao raditi. Ljevičarski psihijatar Mariano Silverstein tu poziciju ne može odbiti jer se nalazi na uvjetnoj kazni. Diaza čeka novi slučaj te nemajući drugog izbora, prima Silversteina u svoj policijski auto da ga prati i liječi za vrijeme posla. Ali, silom prilika zamjenjuju uloge…

Subota, 15.11.
20:00 Ciklus suvremenog argentinskog filma:
Rekonstrukcija
Eduardo je u pedesetim godinama i radi kao inspektor u tvornici nafte. Profesionalno je odgovoran i dobar radnik, no privatno je ogorčeni samotnjak. Rutinsku svakodnevicu prekine mu poziv njegova starog prijatelja Marca iz Ushuaije, najjužnijeg patagonijskoga grada. Mora na operaciju te moli Eduarda da pazi na njegov dućan dok ga nema. Eduardo nerado pristane…

Nedjelja 16.11.
20:00 Ciklus suvremenog argentinskog filma:
Posljednji Elvis
Carlos Gutierrez (Elvis) razvedeni je pjevač. Ima malu kćer Lisu Marie koju gotovo nikad ne viđa. Uvijek je živio pretvarajući se da je reinkarnacija Elvisa Presleya, poričući sebe i stvarnost. No sada dolazi u dob u kojoj je Elvis umro i budućnost mu se čini praznom. Neočekivana situacija natjerat će Carlosa da se pobrine za kćer. To će mu omogućiti pronaći sebe kao oca, a Lisi prihvatiti ga onakvim kakav jest. No sudbina postavlja pred Carlosa tešku odluku. Na putu glazbe i ludila, morat će birati između sna da bude Elvis i svoje obitelji.

Petak, 21.11.
20:00
Zaboravljeni prostor (The Forgotten Space), molimo vas da svoje mjesto unaprijed rezervirate u Art-kinu!
More je zaboravljeno dok se ne dogodi katastrofa. No, možda je ipak najveća pomorska katastrofa globalni lanac opskrbe koji više od financijske špekulacije – vodi svjetsku ekonomiju u ponor.
Zaboravljeni Prostor slijedi kontejnerski teret na brodovima, barkama, vlakovima i kamionima, slušajući radnike, inženjere, političare i one koji su marginalizirani globalnim sustavom prijevoza.
Film Zaboravljeni prostor prikazuje se kao dio paralelnog programa izložbe COEXISTENCE: FOR A NEW ADRIATIC KOINE koja je dio projekta Artvision, ART IN PORT. Art in Port u modelu pet putujućih izložbi okuplja dvadesetak umjetnika uglavnom mlađe generacije iz Crne Gore, Hrvatske, Italije i Albanije.
U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci izložba će se održati od 20. 11. do 6. 12. 2014., www.mmsu.hr. Izložba je omogućena zahvaljujući potpori Primorsko-goranske županije.

art kino

 • Smotra suvremenog talijanskog filma, od 24. do 29.11.
  Smotra novog talijanskog filma, od 24. do 28. studenog, donosi pet suvremenih nagrađivanih filmova.

Ponedjeljak, 24.11.
20:00 Smotra novog talijanskog filma
Napulj je pjesma
Radnja filma je smještena u svuremeni Napulj. Paco, nakon završenog studija za glasovira pri Kozervatoriju, ostaje nazaposlen. Preko veze nalazi posao u policiji, no zbog njegove glazbene nadarenosti dobiva opasan tajni zadatak… Pacu se u tom trenutku događaju stvari koje nikad nije želio, osim što radi u policiji, u tajnoj misiji mora svirati glazbu koja mu se ne sviđa i riskira vlasiti život…

Utorak, 25.11.
20:00 Smotra suvremenog talijanskog filma
Mafija ubija samo ljeti
Ova je crna komedija inspirirana stvarnim događajima i prati oko 20 godina povijesti Sicilije od 70-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća. Izruguje se šefovima mafije i priča o herojima koji se hrabro suprotstavljau mafiji. Film je usmjeren na Artura, dječaa koji je odrastao u Palermo i kojipokušava osvojiti svoju voljenu Floru.

Srijeda, 26.11.
20:00 Smotra suvremenog talijanskog filma
Božja milost
Priča o četiri žene iz iste obitelji kojima se, uslijed recesije, gasi poduzeće te im oduzimaju kuću. Iako se čini da to sve uništava čak i obiteljske veze, one pronalaze jedini način za opstanak – odlazak na selo. Na selu preživljavaju od zemlje i razmjene svojih proizvoda. Novi im život omogućava propitivanje smisla života i emocionalnih veza.

Četvrtak, 27.11.
20:00 Smotra suvremenog talijanskog filma
Mogu prestati kad god želim
Pietro Zinni je 30-godišnji istraživač i genij, no to nije dovoljno jer na fakultetu na kojem radi proglašen tehnološkim viškom. Što može štreber učiniti kako bi preživio nakon što je cijeli život proveo u istraživanju? Ideja je vrlo jednostavna: okupiti ‘kriminalce’ kakve svijet još nije vidio. Pietro regrutira svoje vrhunske bivše suradnike koji usprkos svojim vještinama i činjenici da su vrhunski stručnjaci u svom području – jedva preživljavaju. Ekonomist, kemičar, antropolog… novi su ‘razbojnici’ u gradu i, od jednom, imaju sve: novac, moć i žene. No, novi je i problem – kako se nositi sa svime time?

Petak, 28.11.
20:00 Smotra suvremenog talijanskog filma
Stolac sreće
Blago skriveno u stolici. Kozmetičarka i tatoo umjetnica koja se zaljubljuje dok traži blago. Misteriozni svećenik koji kruži oko njih kao prijetnja. Troje likova, iako najprije rivali – ubrzo postaju saveznici u ovaj nevjerojatnoj avanturi smještenoj između nesporazuma i dramatičnih zapleta…

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content