Najava projektnih aktivnosti – Projekt „Učim. Hodam. Osjećam.“

Projekt „Učim. Hodam. Osjećam.“ Osnaženje kapaciteta i povećanje kvalitete usluga. Najava jesenskih aktivnosti.

Nadolazeću jesen obilježit će nastavak aktivnosti projekta „Učim. Hodam. Osjećam.“ i osposobljavanje  predstavnika Matice umirovljenika grada Rijeke, Matice umirovljenika Hrvatske i Kluba športske rekreacije Gorovo kroz koje će dodatno osnažiti svoje kapacitete i povećati kvalitetu usluga koje pružaju svojim korisnicima.

Osim jačanja kapaciteta prijavitelja i partnera, kroz projekt će se provesti i sljedeće aktivnosti:

  • Edukacija o socijalnom mentorstvu – Socijalno mentorstvo je inovativan model rada u sustavu socijalne skrbi koji je usmjeren na pojedince u riziku od socijalne isključenosti. Takav model rada podrazumijeva mentorski i suradnički odnos socijalnog mentora i mentorirane osobe. Cilj socijalnog mentorstva je dovesti do pozitivne promjene u socijalnom statusu pojedinaca različitim aktivnostima osnaživanja pri čemu je fokus na njihovim sposobnostima i potencijalima kako bi se prevenirala institucionalizacija, povećalo uključivanje u zajednicu, te se u konačnici bolje integrirali u zajednicu u kojoj žive. Konačni cilj socijalnog mentorstva se prilagođava željenim ishodima za pojedinu ciljanu skupinu (starije osobe, mladi, ovisnici i dr.). Socijalno mentorstvo kao model stručnog rada sa starijim osobama omogućuje socijalnu integraciju korisnika i prevenciju siromaštva, a time i ostvarivanje ključnih načela ove djelatnosti. Socijalni mentor može pomoći starijoj osobi u ostvarivanju ljudskih, pravnih i financijskih prava pri uključivanju i konzumiranju javnih i socijalnih usluga u zajednici.
  • Mala škola korištenja pametnih uređaja – Organizirane radionice korištenja pametnih uređaj tj. praktične radionice o korištenju, korisnim aplikacijama, e-mail komunikacije, internet bankarstvo, korištenje usluga e-građanin te pretraživanje informacija i dokumenata, praćenje vijesti te mogućnosti uključivanja i korištenja društvenih mreža.
  • Predavanja i radionice emocionalne podrške – Organizirat će se razne grupne aktivnosti sa ciljem osiguravanja pravovremene informacije te podrške starijim osobama u kriznim situacijama, nošenju sa teškoćama ili prevenciji poteškoća mentalnog zdravlja. Planira se provedba predavanja i radionica (online i uživo) psihologa i sličnih stručnjaka za starije ali i članove obitelji
  • Nordijsko hodanje – Nordijsko hodanje kao oblik tjelovježbe umirovljenika i starijih osoba uživa velik interes među članovima prijavitelja i partnera. Obzirom na velik interes i blagodati, planira se provedba tečaja za više grupa tj. ukupno 30 umirovljenika i starijih osoba i nabava štapova za nordijsko hodanje.

Matica umirovljenika grada Rijeke zajedno s partnerima, Maticom umirovljenika Hrvatske i Klubom športske rekreacije Gorovo od 21. ožujka 2022. do 21. ožujka 2023. godine provodi projekt „Učim. Hodam. Osjećam.“ (UP.04.2.1.11.0094). Ukupna vrijednost projekta iznosi 338.008,45 kn od čega 287.307,18 kn sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 50.701,27 kn sufinancira državni proračun Republike Hrvatske .

Za sudjelovanje u projektnim aktivnostima obratite se na telefon 051/212-109, e-mail penzici.ri©gmail.com ili dođite osobno u Kružnu 5.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content