Napušteni vrtovi

Mar 12, 2013 od     5 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

Moji su susjedi imali iznajmljeni vrt u Rubešima. Prilično velik i lijep teren između kuća i male šumice u vlasništvu Šumarije Matulji kojima su plaćali godišnji najam.

Untitled-1

Teren je bio isparceliran na mnogo manjih vrtova koje su obrađivale vriedne ruke mojih susjeda. Bilo je roštiljanja, druženja, priča i pjesme. Cvrkut ptica miješao se sa  dječjim smijehom i cikom. Maslačak nas je pozdravljao svojim žutim glavicama  i nudio ljekovite zelene listove. Natjecali smo se tko će ubrati više šparoga i ljubica u proljeće, a u jesen smo tražili gljive svim svojim znanjem i umijećem. U već hladne jesenske dane pozivale su nas narančaste lopte sa visokog drveta – kaki.

Moglo bi se reći – raj na zemlji za male, skromne i vrijedne ljude.

Untitled-2

Ali, na žalost, netko se je iz Šumarije dosjetio da je to ipak njihovo i da tu treba nešto promijeniti. Došao je nalog: ne sadite ništa,o d sada više ne možete obrađivati vrtove. Sve kućice za alat su porušene, biljke i zemlja napušteni.

Pitali smo ih što misle tu napraviti? Rekli su da razmišljaju o sadnji kestena.

Od tada je prošlo tri- četiri godine,oni još uvijek razmišljaju jer kestena nema. Nema ničega osim u travi i drači zarasle voćke kako plaču za vrijednim rukama koje su ih pazile i mazile.

Je li trebalo pustiti da se vrtovi obrađuju sve do trenutka dok se smisli, napravi plan i pribavi dokumentacija? Vjerojatno bismo se i ovo proljeće družili sa maslačkom, šparogama i ljubicama.

Ovako tugujemo i mi i vrtovi.

5 Komentara + Dodajte komentar

 • Ovo je jako žalosno i više od toga. Ja sam od nedavno u mirovini i željela bih raditi u nekom vrtu. Za rekreaciju. Dodir s prirodom, Ako može i neku korist, da ne moram svaki list peršina kupiti, Ništa novo nežu reći ako kažem da mi mirovina ne pokriva režije… Ali neću kukati, Gdje su ti vrtovi? Gdje ima neobrađenih vrtova i kome treba pomoć i društvo? Voljela bih da mi se javi.

  Lijepi pozdrav

  Ljiljana

 • U ovoj državi nema reda niti rada pa nam tako kroje sudbinu ljudi -, birokrati.

 • i mene bi zanimao komadić vrta za rekreaciju,možda bi se nešo moglo saznati preko nekog oglasnika.

 • Prava šteta da se ne dozvoli da vrijedne ruke i dalje ne obrađuju zemlju! To može svima biti od koristi a najviše prirodi!!

 • Sve nam je zabranjeno,moramo samo vjerovat u bolje,
  Život je vječan kompromis između idealnog i ostvarenog
  Bertrand Russel

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content