Neobični narcisi

Apr 29, 2014 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Na Zametu su 2013. godine izrasli neobični narcisi.

 

U mom vrtu na Zametu, koji se nalazi u blizini crkve, već dugo godina rastu narcisi koji se u govoru nas domaćih nazivaju ćuki. Isti se ne iskopavaju nego nakon njihove cvatnje lukovice ostaju u zemlji tako da se sami razmnožavaju. Kako znamo svi ćuki imaju šest latica oko središnje trubice, međutim od svih cvjetova koji su 2013. godine rasli u vrtu tri cvijeta su bila neobična budući su imali osam latica.

P3270005
Slijedeći čudni ćuk u navedenom vrtu je bio još jedan čiji cvijet nije bio nagnut u stranu nego je stajao uspravno, odnosnu cvijet je gledao ravno u nebo.

P3270004
Treba napomenuti da je prošle 2013.godine  bilo prvi puta da su u vrtu izrasli ovako neobični ćuki. Ove godine nije bilo nikakvih neobičnih narcisa.

P3270007
Inače ako niste znali narcisi su dobili ime iz grčke mitologije. Temeljem grčkog mita Narcis je bio sin riječnog boga Kefisa i nimfe Liriope i bio je jako lijep mladić u kojega se je zaljubila nimfa Eho, no Narcis je odbio njezinu ljubav. Nimfa Eho je radi toga jako patila i na kraju je radi te nesretne ljubavi umrla od tuge. Kada je to saznala božica Afrodita odlučila je da će radi toga kazniti Narcisa. Kaznila ga je na način da kada je Narcis ugledao svoj lik u bistrom izvoru vode zaljubio se u taj lik, a da nije bio svjestan da ustvari gleda samog sebe u vodi. Kako se bolesno zaljubio u taj lik kojeg, osim u vodi, nije mogao vidjeti i na zemlji kako bi ga upoznao Narcis je od tuge umro te su ga Bogovi pretvorili u cvijet koji nosi ime narcis.

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Lijepe alike..

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content