Nije svako zlo za zlo

Apr 8, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Kako je cesta koja ne vodi nigdje, postala šetnicom i galerijom na otvorenom? Nije nam poznata sudbina daljnjeg nastavka gradnje „brze polu-autoceste“, koja je prije 25 godina osmišljena i projektirana, kao treći paralelni pravac od Grada Rijeke prema tadašnjoj Mjesnoj zajednici, a današnjem Gradu Kastvu. Riječ je, zapravo, o nastavku gradnje prometnice čija je dionica već izgrađena preko Podmurvica i Turnića do zametskog groblja.

Osnovni smisao njene gradnje bilo je rasterećenje južnog pravca od Krnjeva preko Zameta i Martinkovca prema Kastvu i sjevernog pravca preko Pehlina i Viškova za Kastav.

P3220066

Naime, prošle su već tri godine kako je započeo nastavak gradnje ove prometnice, ali ne od zametskog groblja preko Grbaca do Srdoča i dalje prema Kastvu, već od Srdoča do teritorijalnog razgraničenja s Gradom Kastvom. Točnije, izgrađeno je vrlo suvremeno čvorište ispred osnovne škole u Srdočima i dionica ceste u dužini oko jednog kilometra.

Obzirom da nije nastavljena gradnja ove dionice prema Kastvu niti je kod zametskog groblja spojena s već izgrađenom dionicom, ova srdočka dionica u prometnom smislu postala je „slijepo crijevo“

Dakle, ni nakon 25 godina nije ostvaren osnovni smisao i cilj izgradnje ove vrlo značajne prometnice zbog čega sve češće dolazi do pravog prometnog kolapsa, kako na južnom, tako i na sjevernom prometnom pravcu. Posebno je to izraženo na zametskoj petlji gdje semafor predugo zadržava vozila iz pravca Kastva zbog čega se formira kolona vozila u pravcu Kastva i preko kilometra.

Ovako formirana kolona vozila u određenim vremenskim intervalima u potpunosti blokira izlaz vozila iz naselja Srdoči na čvorište Martinkovac. Poznato nam je da sva vozila koja se kreću sa sjevernog na južni pravac, kao i vozila iz okolnih naselja i samih Srdoča, upravo se koriste prometnim čvorištem na Martinkovcu. Blokadom ovog čvorišta lančano nastaje i opća blokada u samom naselju Srdoči.

P3220046

Time se u naselju Srdoči dodatno otežava ne samo promet vozila, već se povećava i nesigurnost kretanja samih pješaka, posebice onih najmlađih i najstarijih.

Međutim, nije svako zlo za zlo. Žitelji Srdoča ovu lijepo izgrađenu, mirnu i osvijetljenu, a za promet „slijepu“ srdočku dionicu ceste iskoristili su za svoju šetnicu. Da bi ta šetnja bila što ugodnija pobrinuli su se umjetnici u grafitnoj tehnici, koji su uz oslikana pročelja pojedinih stambenih i drugih objekata u naselju Srdoči, učinili to i na potpornim zidovima ove nove srdočke šetnice.

Slike šetnice na Srdočima pogledajte u fotogaleriji: https://penzici.rijeka.hr/setnica-na-srdocima/

P3220067

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Lijepo oslikano !

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content